Skip to main content

Pavlova

Rasanya dah dekat 2 minggu teringin nak makan pavlova (ha...jgn nk pikir yg bukan2 ye... if u really know me by now, u'll know i ni selalu craving for food. huhuhuhu). Semalam browse internet, nengok resepi2 pavlova. Eh, sonang yo nak buek nyo... putih telur, gula, tepung jagung, esen vanila. pukul2, bakar. Hahahaha.... ada la teknik2 nya, u all bleh google sendiri.


Not bad for a first timer kan? (masuk bakul angkat sendiri nampak... kuikuikui).

Tapi kan, i nk tanya skek pd yg pandai buat pavlova ni... asal eh adunan i lps masak dia turun sikit? Coz bila dah masak, i tutup api n tinggalkn dia dlm oven dgn pintu terbuka sket. masa tu rasa mcm tinggi pavlovanya... bila dh sejuk, mcm turun plak...

Anyway, i can say jadik la hasil tangan i nih sbb teksturnya dlm kek tu mcm marshmellow... (eh, gini ke spelling nya?). Tapi nxt time buat, tanak buh whipped cream la... i rasa makan gitu saje pun sodap. hehehe...

Jemput makan sumer :-)

p/s: do u know, Pavlova was named bersempena nama Ana Pavlova, a bellerina from Russia during her visit to Aussie?

Comments

  1. Wahhhh pandaaiiiiii. Nak!nak! I klu bab menbaking nih memang slalu hancussss. Hahahaha. Tapi kalo makan laju ajoo :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Setaat makan sndiri bleh buat, nk jamu org, malu...takot x jadik... Hehehehe :-)

      Delete
  2. heee Ai pernah buat sekali. eh bukan Ai yg buat, adik Ai yg buat.

    betul, mkn mcm tu je pun sedap. rangup.
    ohoiiii tetiba ade perasaan nk buat juga.

    ReplyDelete
  3. Wow, tempting sungguh pavlova ni....resepi please! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I guna resepi cik epal at http://cikepal06.blogspot.com/2012/10/resepi-pavlova.html

      Salah satu dr resepi2 hasil result google :-) tapi yani, whipped creamnya buat nipis2 jer... Kalo banyak sgt muak nnti. Plus, not good for our diet... Hehehe...

      Delete
    2. Oh noo...since sweettooth dah sebut pasal diet...potong stim dahhhh...huhu.takpe2...sekali sekala aka cheatday bleh buat ni... :)

      Delete
    3. Sekali sekala x per:-)

      Delete
  4. Replies
    1. Manis ni zah...tu yg letak buah masam2 sikit nk counter balik. Budak2 suka gak kot yg manis2 ni...

      Delete
  5. that was ur own photo? ingatkan amek dari google! guess what kak nina, i was craving for that too!

    tapi bad experience sikit la. da 2 kali buat tak jadi. so berangan je dulu. pujuk diri sendiri, takpela. kan manis tu. tak bagus. (sambil minum milo tabur. boleh? pujuk hati konon)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.... Anis, tgk kt blog cik epal. Dia tunjuk step by step nk buat caner... Akak pun folo resepi dia je :-)

      Delete
  6. xpenah makan pavlova..macam mana ek rasa dia? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chewy like marshamellow :-) kalau suka manis2 this is for u. Try la buat yuslin :-)

      Delete
  7. Rajinnya Kak Nina kiteee. First time try & menjadi. Kalu I, mau 5 kali try kot. Haha. Well, dari rupa bentuk pavlova u pon i tau rasanya sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak sedara ramai kt umahni... Tu yg rajin nk masak coz ada org nk perabiskn :-)

      Delete
  8. From the photo, i can say a very good try by the first timer..look very tempting! Ewah! Pandai aje nk mengomen.. I tak pandai baking tapi suka makan pavlova..and yes i pun slalu craving tak tentu pasal hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa... geng a ngan i...mmg suka craving x tentu pasal nih... hehhehhe :-)

      Delete
  9. aduh...mmg teringin nak mkn pavlova...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuh...apa lagi datin...meh la buat :-) sonang yo...

      Delete
  10. you bukan masuk bakul angkat sendiri la.. memang not bad, infact macam kat kedai kot! hehe.. teringin nak buat sebab cantik.. tapi tak pernah rasa.. heehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau u suka dessert yg manis, this is the one. rasa sedap lg dr marshmellow but teksture dia lebih kurang gitu la... heheheh... tapi kalo u nk buat, cream tu sikit je pun x de...cukup sharat nk lekat buah kat kek. bahaya woo makan cream bebanyak...dah la manis... huhuhu...

      Delete
  11. hebat kak nina! *clap clap* saya sampai sekarang tak berani nak cuba buat.nampak complicated je stepnye..solution paling senang, beli..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... sajer nk try buat. nampak complicated, tapi bila ikut step by step tu mudah je ni nana :-)

      Delete
  12. I selalu biarkan aje dia sejuk dlm oven without bukak pintu oven. huhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm, nxt time nkcuba cam tu pulak... may be pavlova i turun sbb i bukak pintu kot... heheheh

      Delete
  13. adehhhh..x pnah makan pavlova dri dlu sampai skang.. terigin mmg teringin..tapi x jmpa lagi yg jual sket2..slalu jmpa yg jual besar2 sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan, beli besar2 takat makan dua org, bila la nk abis tu.... Hehehe :-)

      Delete
  14. sebenarnya pavlova memang akan turun sikit..tapi satu jer tak perlu buka penutup oven sikit pun biar jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...terima kasih for tips sis :-) seronok bila 'otai' pavlova yg tinggalkn tips :-)

      Delete
  15. teringinnn nak buat pavlova, tapi oven kat rumah tu tak leh membakar...boleh panas2 lauk je..hehehe

    ReplyDelete
  16. Oo..senang ke buatnye..ingt susah..x konpiden nk try..tkut x jdik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun mulanya ingat susah nk buat...lepas try buat baru tau sonang. huhuhuhu...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New Chapter

If I could sum up what i learnt from my life as TTCian, that would be P-A-T-I-E-N-C-E. Being a TTCian has shaped me up as a person. It makes me rely to Allah Almighty in everything I do and make me believe that there will be a silver lining even in the darkest cloud.  For indeed, with hardship (will be) ease Indeed, with hardship (will be) ease. So when you have finished (your duties), then stand up (for worship). And to your Lord direct (your) longing. (Al-Insyirah 5-8) TTC World was past behind me... I'm living new world of parenthood to a 6-year-old toddler. Let's begin new chapter at MY WORLD

Bahasa Jiwa Bangsa

U all tau tak dari mana datangnya frasa 'Bahasa Jiwa Bangsa' ni? I petik dari DBP: Bahasa Jiwa Bangsa bukanlah peribahasa tetapi slogan Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahasa Jiwa Bangsa bermaksud bahawa bahasa sebagai milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan. Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa. Bahasa melambangkan bagaimana sesuatu bangsa itu menggunakan bahasa sebagai alat komunikasi, perpaduan untuk saling memahami dan bahasa itu digunakan sebagai bahasa ilmu sesuatu bangsa. Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa.  Frasa ni sebenarnya dicipta oleh Tan Sri Dol Ramli, yg merupakan pengasas rangkaian RTM. Tau tak lagu Bahasa Jiwa Bangsa? Lirik dan lagunya ditulis oleh beliau. BAHASA JIWA BANGSA G unakanlah Bahasa Kebangsaan Kita Marilah Amalkan Ramai-ramai Bahasalah Menyatukan Kita Semua Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa Marilah Mari Rakyat Semua Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa Maju Bang

Komen

Komen....comment. Comment: generally a verbal or written remark often related to an added piece of information, or an observation or statement (Wikitionary). Komentar : huraian, ulasan (yg mengandungi penjelasan, kritik, atau pendapat mengenai sesuatu perkara (Kamus Dewan Bahasa edisi ke-4) I suka tinggalkn komen kat blog orang. Hehehhehe…   Why? May be sebab I rasa if I leave a comment the writer would feel that ‘eh…ada jugak orang yg sudi baca apa yg aku tulis ni’. Coz I would feel that way when someone leave a comment in my blog. Even though you can check how many people hit your blog in the ‘Stat’, the feeling of having comments on your entries is different. I’m sure u akan rasa happy bila someone tinggalkan comment kat ur blog. Eh, x happy ke org tinggalkan komen? Sapa happy angkat tangan (I angkat tangan ni… hehehehe). Perhaps its human nature. Bila kita bercakap dengan orang, and orang beri respond, baru rasa ada interaction antara si ‘pencakap’ (erk! Teruknya B