Nuffnang Ads

Friday, April 22, 2016

Rezeki dan Tanggungjawab Yang ditunaikan

Rezeki, bukan duit dan wang ringgit je...
Rezeki bukan tentang makan dan pakai kita ja...
Rezeki tu dalam pelbagai bentuk...
Pass exam itu rezeki, anak itu rezeki, hidup bahagia itu rezeki, hidup dalam ketenangan itu juga rezeki.

Rezeki ni Allah dah tetapkan sejak azali lagi. Tak ada yang banyak, tak ada yang sikit...semuanya cukup. Sesuai dgn keadaan kita, sesuai dgn tanggungjawab yg kita tunaikan...

Kalau kita banyak memberi, InsyaAllah, Allah akan tambah rezeki kita sebab kita tunaikan tanggungjawab tambah itu (memberi & bersedekah).
Kalau kita ramai anak, InsyaAllah, Allah akan beri rezeki tambahan untuk kita, supaya bersesuaian dgn tanggungjawab tambahan kita tu.
Kalau kita berusaha, InsyaAllah, rezeki itu akan sampai sebab kita dah tunaikan tanggungjawab kita dgn berusaha mencari rezeki.

Jgn runsing soal rezeki, sbb Allah takkan aniaya Hamba Nya... yang penting, kita ada usaha, doa dan tawakkal...

Dan ingat, rezeki hanya akan putus, bila kita mati...

Salam Jumaat :-)

4 comments:

  1. btul.btul.

    salam jumaat :)

    ReplyDelete
  2. tq for the reminders kak nina..kadang2 kita sebagai manusia ni memang selalu lupa kan..

    ReplyDelete
  3. agree sangat! saya percaya yang rezeki tu semua milik Allah, dan ketentuan Dia untuk murahkan rezeki kita banyakkan rezeki kita. and the most important thing is that, kalau kita mudahkan urusan orang lain, and murahkan rezeki orang lain, insyaaAllah, kita pun Allah akan mudahkan urusan dan murahkan rezeki.

    ReplyDelete
  4. good reminder indeed

    ReplyDelete