Nuffnang Ads

Wednesday, April 13, 2016

My Weight Loss Journey So Far...

As u know, i started my diet nih January hari tu. So dah 3 bulan setengah la kan i diet ni. Mula mula buat Atkins. Tahan 2 minggu pertama ja. Perut i rasa lapar... Tu belum tambah sakit kepala lagi... On 3rd wk, i cuba low carb and hi fat diet (modified Atkins). Nampak gaya, this kind of diet suits me well. Sepanjang tak makan nasi n makanan bertepung tu, memang banyak la berat turun... And tak rasa lapar sangat. So i teruskan sampai la bila i dgr my company nak buat competition ala2 biggest looser. So i stop diet jap. Sempat la gain dua kilo balik. ehehhehe...

Contest tu started last 2 weeks. Those 2 kilos tu pun dah shed off semula (berat air ja tu...). So the real journey begins now. Matlamat kali nih, nak capai berat masa i bertunang dulu... of which i need to shed off another 5 kilos lebih kurang... Doakan i terus konsisten ya...

And semalam, bersempena dengan health day kat company i, the company had invited KPMC buat health check up for staff. Just nice kan... I get to know my health status, after 3 months plus that i started diet nih... maklum la... bila kata low carb hi fat diet, semua org tanya cholesterol tak tinggi ke makan makanan yg hi fat? I pon nak tau jugak kan... dibuatnya naik cholesterol i, tak ke naya... sepanjang diet ni, memang almost every morning i makan 2 biji telur. Sebab tu la menu yg paling simple n senang nak dibuat for breakfast.

So hasil result health check up....

My health status 
BMI - Normal :-)
Blood Pressure - Bacaan tinggi sikit. Tapi mebi sbb i exercise cardio pagi smalam lepas subuh.
Pulse per minute - 98
Cholesterol - 4.2 Normal :-)
Glucose - 4.2 Normal :-)

Am so happy sebab paras gula dalam darah dah turun lagi! (link entry tentang bacaan gula i hujung jan hari tu). And am so happy that cholesterol i pun normal. In summary, I'm healthy :-) Alhamdulillah....

Till then :-)

p/s: for those yg nak tau about low carb hi fat diet, pls click this link 

8 comments:

  1. Alhamdulillah ... teruskan semangat .. hihi.
    kite pun Alhamdulillah, gula, tekanan darah okay.. sbb tak berapa nak makan sgt kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq reen :-) awat x selera makan? Rasa cepat penuh perut eh bila makan?

      Delete
  2. alhamdulillah.. normal sudah..

    ofis kita pun ada weight loss chanllenge tapi tak sempat nak join..

    ReplyDelete
  3. Tahniah ST!!!!
    Keep it up!!

    ReplyDelete
  4. congratulations kak ST keep up! semoga kekal sihat dan fit

    ReplyDelete