Nuffnang Ads

Wednesday, April 06, 2016

Mengantar BIL

Alhamdulillah... selesai dah majlis belah perempuan. Penat sikit2 ja... sebab antarnya x la jauh sangat...

Hari Jumaat, bertolak dari umah MIL, ke homestay di Batang Kali. Malam tu kami makan nasi arab. Pergh!!! sedap gila nasi arab tu. Kensel diet i! Amik yg dalam dulang punya hidangan... Tak ingat pulop apa nama kedai tu... hehehhe...

ni buleh makan tuk 6-7 orang. 


Balik dari makan malam tu, pulun la siapkn hantaran... Tema hantaran, putih dan hijau. So, setelah berhempas pulas, ni la hasilnya...

mas kahwin digubah bunga ros (ni SIL i yg buat) dgn gelang as batal air sembahyang.



All Hantaran

close up hantaran coklat... sebenarnya salah design. Tapi pasal mangkuk tu dah lekat ke dulang hantaran,, belasah je la labu... :-P

deco hantaran minyak wangi

deco hantaran handbeg

deco hantaran kek. Tempah kek fondant 

deco hantaran sirih junjung... ni pun SIL i buat

Deco hantaran telekung. Kainnya beropol ropol... gubah la gitu. Kotak tu recycle dari kotak hantaran SIL dulu

Jam & Kasut
Selain dari yg i mention SIL i buat, the rest tu semua hasil kerja tangan i. hehehhe...seronok tgk hasilnya memuaskann hati (masuk bakul neh!!). 

Tips: Gabus tu sebenarnya dah 4 kali recycle. Rupa asalnya dah buruk dah, sampaikan bila i balut ngan kertas crepe baru, nampak lekuk2 di sisi dan permukaan gabus yang dah sopek2. Untuk jadikan dia nampak baru, I balut semua gabus dengan kertas mahjong dulu. Macam balut hadiah tu... then baru hias hantaran tu ngan crepe paper (or kain etc), baru la line sisi dan permukaan dia smooth ja...

Pagi sabtu tu, selamat la majlis pernikahan my BIL. Tengaharinya, bersanding. Walaupun ada dugaan sket, alhamdulillah settle semua dugaan tu... lega akhirnya majlis belah perempuan nih dah settle. 

Lepas nih, majlis kenduri belah kami pulak... x banyak sgt pun persiapan nk kena buat, sbb buat kat dewan and pakai catering... Door gift pun order ja. Cuma mungkin nak siapkan goodies untuk kanak2 nanti. 

OK la... till then :-)

p/s: Since ni kenduri akhir my MIL, and adik2 i pon dah kawin sume, mungkin lps ni x de la peluang nk bercreative buat hantaran lagi... huhuhu... 

10 comments:

  1. cantik..kreatif..boleh amik tempahan..ada bakat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq fieza, hehehe... takut nk amik tempahan sbb i slalu buat ikut sukati i...kang x kena citarasa pengantin plak...

      Delete
  2. wahhh cantiknya gubahan-gubahan akak dan kakak ipar... saya paling suka yg chocolate tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...gigih lekatkn coklat tu kat dulang hantaran tu... hehehe...

      Delete
  3. ada...utk anak buah plak. hehe.
    Ai la tu.. anak buah ai dah besar2. Hihi :D\
    nxt year pun ada yg nak kawen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...anak buah belah i kecik2 lagi...belah my hubby ada sorang ja la yg paling dekat umur2 nk kawin...yglain semua skolah lagi... :-)

      Delete
  4. Anonymous3:49 pm

    Slm ST. Mintak maaf ni kak Baby (blog: Nak Kongsi Jugak Ke. Excited nak share: Please google: hormon balance/infertility with Essential Oil. if anyone bminat untuk tahu lebih lanjut akak ada kwn yg jual Young & Living punye EO. https://www.facebook.com/EOChatWithHajar/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak baby...lama x update blog... hheheh...

      Delete
  5. waaa tgn berseni kak nina ni...kalau i, hmmm masuk bakul sampah la..keras tangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha...bleh practice lagi tu sarah... x de nye keras tangan...kan sarah banyak project DIY...kak nina suka tgk ur project :-)

      Delete