Nuffnang Ads

Monday, April 11, 2016

Perihal Tidur...

OK. siapa yang selalu hit snooze button instead of bangun terus dari tidur bila alarm bunyi? Ha... cepat mengaku...  (nampak i angkat tangan???)

Hahaha...yes... i selalu buat mcm tu... suka btol nak snooze. Kadang saja kunci jam awal so that i can snooze a lil bit more.

kalo ada alarm yg hit back bila kita tekan snooze button, huhuhu...kompem terus bangun...
credit owner of this photo...

Well, do u know, it is actually not a good habit? According to the article that i read, ada 2 keburukan bila kita hit snooze button...

First.  bila kita tido balik, tido tu adalah tido yg x berkualiti, dan boleh menyebabkan kita jadi disoriented and rasa 'grogy' (mcm zombi) bila bangun tido. And this feeling boleh last for the whole day...

Second reason, bila kita tidur, kita start new sleep cycle yang tak mungkin akan complete. Keadaan ni boleh messes our brain hormone and mengganggu body clock kita (circadian rhythm) yang regulate masa bangun dan tidur.

It is important sebenarnya untuk mendapatkan tidur yang cukup. So the word 'sleping beauty' tu memang betul. Even research pun dah prove bahawa tidur yang tak cukup boleh menyebabkan gangguan pada glucose metabolism and decrease sensitivity to insulin.


For the past few months, i guna 'Sleep Cycle' aps untuk monitor tidur i. Ni contoh my sleep cycle...

good quality sleep

Ni tido mati... hahaha... deep sleep sampai la masa nak bangun
Ni record malam semalam


This aps actually membantu i untuk bangun dari tidur dgn lebih baik. Kita tidur ni kan ada cyclenya... first phase, light sleep. Lepas tu, followed by deep sleep & dream state sleep - which selalu being referred to as REM sleep. Selalunya kita akan masuk ke REM stage every 90 minutes. Bila complete REM stage, the sleeping cycle starts again. Selalunya 4-5 times per night.

Sleep Cycle aps ni akan monitor movement kita masa tidur melalui sound analysis. This aps akan track sleeping pattern kita and akan bangunkan kita during 'light sleep'. Bila kita bangun dalam keadaan light sleep, kita akan rasa rested n mcm bangun naturally.

I highly recommended u all download and use this aps. Download ni free, but with limited function to only monitor our sleep. Full function dia; boleh buat analysis of your sleep etc. Yang tu, u kena beli. I x beli pun. Pakai yg free features ja... heheheh....

Hopefully entry i ni sedikit sebanyak bermanfaat for u... and hopefully it can help u in finding your beauty sleep :-)

Till then!

8 comments:

  1. ada juga features camni ya.
    kita mmg tak set snooze kat phone.
    kang lagi macam geram je jap2 dia bunyi kan.
    so, letak alarm sekali je. Pastu kena bangun juga.
    kalau tak terbangun..nasib lah.. tau2 dah pukul 7 pagi. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe... bagus dah tu reen, x set snooze... i ni kaki snooze :-D

      Delete
  2. nana memang snoozer..haha ade ke word tu..i set my alarm at 6 am..snooze for 7 minutes berkali2 sampai dah 6.40..hahaha

    nanti nak kena berubah juga ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep nana... hehehe... pagi nih gigih i pisat2 buka mata bangun gak dr tidur...x mo snooze... kikiki...

      Delete
  3. Angkat tangan tinggi-tinggi!
    Yani kalau tak pasang alarm & snooze setiap hari mmg tak sah.
    Bagusnya, kadang kalau dah niat nak bangun awal pasal nak tahajjud, sebelum jam berbunyi dah terjaga, senang plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...kan... suka nau nk snooze...
      bagus yani bangun tahajjud :-)

      Delete
  4. Pernah baca article macam ni lepastu try bangun terus lepas alarm bunyi, tak tekan snooze dah. Bangun awal pun rasa bersemangat ! :D

    ReplyDelete