Nuffnang Ads

Monday, May 06, 2013

PRU, Beratur, Dakwat Kekal, Bangla, MB and Cuti - My rambling

ihsan google


Alhamdulillah... Proses pilihanraya selamat berjalan. Lancar tak lancar, wallahua'lam. Setakat yg i nampak, kat tempat i nak ngundi ok jer. Semua org bersopan santun...beratur sambil kenal-kenal org depan n org belakang. Ada gak yang buat hal sendiri.

Lama tak u all beratur? I kena beratur sejam lebih sikit jer... ok la tu kan... lama dah x berdiri lelama macam kat perhimpunan sekolah. Nasib baik jugak adik yg beratur depan i tu peramah. berborak-borak la kami. kadang tu, i main puzzle kat hp untuk hilangkn bosan. memang saluran mengundi i tu untuk org yang muda-muda (hahahaha...kira muda lagik i nih!). So ramai la yang beratur di situ. My 2 sisters x yah beratur pun. Coz bawa baby, dapat lah diorang masuk dafter n terus ngundi. Huhuhuhu...so target in the next 5 years, kena make sure ada baby by the time nak ngundi lepas nih... x yah la i penat2 beratur... boleh? heheheheheh.....

Anyway, dakwat kekal yg dicalit tu, memang hilang pun bila dah kena sabun semua. tapi x la ilang terus. ada sakit baki comotnya kat celah2 kuku. Isu ke tu? ntah la... may be SPR kena tukar nama dakwat tu kot... baru la x isu. Sebab skang nih namanya dakwat kekal, so org ramai pertikaikan. Bagi nama dakwat penanda je... tapi seriously, i rasa stamp pad yang biasa tu pun lagi kekal dakwatnya dari dakwat nih. Mind u, i basuh tangan hanya selepas sejam lebih. Tapi mungkin petugas tu tak goncang botol tu betul2 kot... wallahua'lam....

Pengundi bangla? so far tak de la pulak i nampak mana2 bangla datang mengundi. Tapi i pun hanya berada di tempat ngundi dari pkol 11.30 pg sampai pkol 1 petang. so tak tau la pulak kalo petang2 tu ada bangla datang ngundi kan... again, wallahua'lam.

Tapi dalam pada beratur panjang tu, sempat la i melihat kelibat menteri besar selangor membuang undi. of course dia kat saluran untuk org2 yg berumur sepertinya. I nampak dia masa register jer. And dia pun datang ngundi and kluar dari ngundi tu cepat. May b sebab org2 di salurannya sikit, so x yah beratur. Or sebab dia MB.Ada ke MB yg beratur? Hmmm... x tau pulak MB Selangor nih orang kawasan i. May be dia dah tukar address kot. Ha... i pun nak kena tukar address la... nak ngundi kat tempat yg dekat ngan umah i. Kalo tak jenuh nak balik kampung hanya untuk beratur lama2 n membuang undi. Tu tak campur lagi ngan jalan yang jam sebab penyokong-penyokong parti dok kat tengah2 jalan mengibarkan bendera masing2. Adoi la... kan ke bahaya tu...kena langgar kang, masuk berita pulak kata parti lawan saja langgar and it'll be blown out of proportion. Tak pasal je...

Cuma satu yang i terkilan.... sebab KL x ishtiharkan coti. Sedeyy!!!!! I ingatkan sapa2 yg menang nak umumkan coti hari nih. Sampai hati tak bagik coti. Kecik ati i... Mujur jugak jalan pi kerja pagi tadik lapang gila. X de la stress nak pi keje. I kluar umah pkol 7.50 and by 8.20 i dah sampai opis. Kalo hari biasa, especially ari isnin, mau pkol 9 lebih i sampai opis kalo i kluo pkol 7.50 pg. Yang tak best, sebab petang ni ada meeting pkol 5.30 pm. Adeh... sbb nak meeting ngan CEO, tu je time yg dia ada. Ingatkan coti ari nih... dah nak bergumbira dah x yah gi meeting nih.

Kan best kalo ari nih coti.... (sigh...)

p/s: bagaimana pengalaman PRU anda?

20 comments:

  1. cerita undi ida, pagi2 bangun, pergi undi, balik. tido.. hahahahahhaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...gi kluor undi awal bleh balik awal... ni sbb kluar lambat, balik umah pun dah lambat...

      Delete
  2. heheh Ai kejap je tak sampai 5minit sbb pusat mengundi depan rumah je. Ai kuar umah 8pagi, 8.10pagi dah keluar dari bilik mengundi. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... nxt time mmg nk kluar awal.

      Delete
  3. agreed.... asal kl xcuti ni! huwaa

    ReplyDelete
  4. aah.
    lenkali jgn letak nama 'dakwat kekal'. wat malu saje... hihi
    and yes.... sgt tensen sebab xdpt cuti
    nape kedekut sgt nak bg cuti
    bukan xtau org ramai2 blk kampung mengundi
    saya habiskan tgk drama korea sbb konfident arini cuti
    sekali kena kerja plak. waaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... i pun nyaris nak stay up. Tapi mengenangkan belum tentu cuti, tidur la jugak. kalo stay up sure amik EL dah. hehehehe

      Delete
  5. beratur panjang,dah tengah hari terus pekena nasi goreng ayam dan cikong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikong? Lai chi kang ke tu?

      Delete
  6. tempat sy okey..tak blackout,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... umah i pun x blackout :-)

      Delete
  7. nory tak mengundii pon, bagi semangat kat hubby je....kihkihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... bagi semangat tu penting... :-)

      Delete
  8. Akak, 1 jam lebih tu untuk parents i. Saluran 1 golden people. Hehe. So u lucky la. My elder bros n i beratur 2 jam. Adik i punya line lagi lm maybe sbb ramai org kot. But it was worth it.

    Btw, my nail is still blue. Lama gak tahan. Masa hari tu, makcik tu pakaikan ala2 pakai inai. Nak cantik-cantik katanya. Layan je la. Hehe.

    Satu je i frust. Kat tpt i takde khemah panas parti. So x boleh nak mintak duit bas mcm kat sesetengah tempat tu. Huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...lagi 5 tahun tukar saluran dah kot akak nih... heheheh

      Delete
  9. saya tak mengundi jugak. tapi ikut husband buat liputan mengundi tapi dok hotel je..boring..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur hubby wartawan ke zura? ok la tu bleh ikut hubby :-) bg semangat dia nk kerja :-)

      Delete
  10. heeeee Ai buang undi tak sampai 10minit pun. tpt buang undi dpn umah kt kg je so pagi2 keluar jd org terawal.

    melaka pun tak cuti. masa on the wat blk melaka Ai dan Jek terperangkap dlm jem 2jam 15minit padahal exit tole ayer keroh cuma 10km je lagi. ade eksiden rupanya 2bas dan 7buah kereta. tapi tak keluar news sbb byk news pilihanraya je. huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nxt time mmg nk kluar awal :-)

      Delete