Nuffnang Ads

Wednesday, May 15, 2013

I have it all, you have it all.

Dua keadaan yang TTCian have to brave themselves melaluinya... Hari Raya dan Hari Ibu.

Why?

Raya - hari berkumpulnya saudara mara, berjumpa setelah sekian lama tidak bertemu, kunjung mengunjung...makanya pasti akan ada soalan 'Bila Lagi?'...'Eh, masih berdua?'... 'Nak tunggu sampai bila?'...dan yang sewaktu dengannya. Kalau nasib baik, dapat jenis orang yang bertanya itu kerana ikhlas mengambil berat, balasan kepada apa jua jawapan yg dilontarkn oleh TTCian akan bersifat positive dan menenangkan hati. Nasib tak baik, TTCian jawab la apa pun, balasannya kepada jawapan itu menyesakkan jiwa dan menyakitkan hati. Either way, hati TTCian memang akan tetap tersentuh...cuma sedikit atau banyak bergantung kepada cara si penyoal...

Mothers Day - Hari yang mengingatkan TTCian yang kami belum menjadi ibu. Masih belum layak untuk menyambutnya. FB wall dipenuhi dengan ucapan2 hari ibu. Blog2 dipenuhi dengan entry2 hari ibu. Even TV pun menyiarkan cerita mengenai hari ibu. Tipu lah kalau i kata i x tersentuh langsung bila moters day diraikan oleh sesiapa pun di sekeliling i. Positive2 i pun, I'm still human. Have emotion. And this year, ada la terasa sikit bila tengok kt TV cerita2 about mothers, bila budak2 opis cerita anak2 mereka sambut hari ibu, bila baca blog2 para ibu yg diraikan anaknya... it would come in a way that reminds me that I'm not a mother yet. Bila la nak rasa sambut hari ibu. That was what i felt.

And usually, on these two days are the days where i would count my blessing more often than i usually do (taktik pujuk hati gak ni...). Apa yang i x de? Apa lagi yg i nak? I have it all. Cuma yang satu tu je Allah belum nak beri. Kenapa nak menidakkan nikmat lain yang i ada just because of that 'one' wish yang belum tertunai...

And one thing that happend recently that made me feel i am really blessed;

I was cooking for dinner after maghrib at my kitchen (op coz la kat kitchen, sapa masak kt ruang tamu?). Tengah masak, tetiba dengar bunyi benda jatuh terhempas kat tingkat atas... cepat2 i lari nak tengok what happend coz my hubby was upstairs. Tengok2 rupanya iron board terjatuh. He was trying to iron his clothes for meeting tomorrow morning (my hubby keje kilang, selalunya pakai coverall je pi keje. But esok tu dia ada meeting kat PJ so nk pakai kemeja la). With sheepish smile, dia betulkn balik iron board tu (iron board tu mmg mudah tercabut kakinya...but kalo iron 'lemah lembut' ok je... sepanjang i pakai x pernah tercabut kakinya tu...hehehehe). I said to him, tinggal je baju tu, nanti i ironkan lepas masak. He said x pe. And he try again - again tercabut kaki iron board tu. And since api kt dapur tu i x tutup, i rush turun n said, tinggal je, x pe...i can iron for him. He said ok.

Usai memasak, I naik balik nak tolong iron. But he finished it already. Dah siap iron seluar semua...

Why i feel so blessed? Sebab my hubby x pernah nak susahkan i. He would try to do everything himself. Sepanjang kawin ngan dia, dia x pernah bising pun if i x sempat (read malas... muahahahhaha) nak kemas rumah. He would beli lauk2 kat pasar and siang siap2 ikan, udang, ayam, sotong semua before simpan dalam peti sejuk. Dia akan tolong basuh baju if dia tengok bakul baju kotor dah penuh. Siap tolong sidai and angkat baju bila dah kering. Dia tak pernah membebel kat i kalau baju yg dah kering tu dok berhari-hari dalam bakul x berlipat. see... how pemalas bini dia ni, and he still sabar and love me.

So what else do i need? I have been blessed to have a hubby that really love me... terima i seadanya. X pernah persoalkan tentang anak. X pernah persoalkan kekurangan i. For now, I have enough. For now, I have it all.

So, everytime we feel sorry for ourselves for the thing that we didn't have, let's count our blessing. I'm sure you fill find that you have it all... at least for now :-)

40 comments:

  1. Sweet tooth, bila u sebut je pasal hari raya,rasa takut sgt...really, yani's shivering right now. Tahun ni giliran belah sana...berbelah bahagi nak berdepan dgn sedara mara belah sana, which yg selalu bagi soalan klise...arghh!! Stress laaa mcm ni. Dah la sepupu hubby yani dah dua org anak (yg kawin after us)...double stress...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, yani kuat utk menghadapinya. I doakan tahun ni x de yg mulut x de insurance tanya yg bukan2. Kita sangka baik je, x pening kepala :-)

      Delete
  2. Anonymous7:45 pm

    Great write up dear..tsenyum i sorang2..keep d spirit on!luv u too ('',)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiks....sapa ni? Heheheh...

      Delete
  3. Nina, suke suke suke entry ni sbb Jek pun macam tu. iron baju sendiri, tlg masukkan kain dlm mesin then sidai dll.

    tapi kan, masa bangun pagi hari ibu tu Jek wish pd Ai selamat hari ibu for the 1st time. mula2 Ai mcm terkesima jap tapi lepas tu Ai senyum dan aamiinkan smg masin mulut Jek dan kemudian ucap tqvm.

    semoga kita akan dikurniakan zuriat dr rahim kita sendiri suatu masa nanti.

    keep positive!!! (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Personally i think mothers day is for all women, coz naluri keibuan tu ada kt semua. Amin, masin la mulut Jek :-)

      Delete
  4. So touched la sweet..it's so true :-)..Alhamdulillah for everything that i have..what else do we need..having a very caring n supportive soul mate..dan Alhamdulillah ianya sgt2 membahagiakan..Allah Knows Best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul umie, Allah lebih mengetahui :-)

      Delete
  5. sama macam yani, i cemas jugak nak balik kg. dah la i tak rajin nak call mil. heheh.

    apa-apa pun, kalau balik tahun ni kurus & cantik sikit, mungkin self confidence ada tinggi sikit untuk tepis yang negatif tu. BERUSAHA! (untuk kurus & cantik sikit. heheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..... Meh sama2 kita :-) ada 3 bulan lg nih...sempat turun sekilo dua... Hehehe

      Delete
    2. akak, i managed to turunkan berat i 4 kg dalam 2 bulan (mid march-last week). hari tu timbang baru perasan. happy! :)

      well, ada 9 kilo lagi baru dapat berat ideal. berusaha! :)
      *semangat pulak la kan nak bagitau time-time ni*

      Delete
    3. Wuih...banyak tu anis... cer share anis buat caner... akak punya diet ke laut... ades... :-(

      Delete
  6. Sweet tooth,
    Dapat suami yang sgt memahami adalah anugerah Allah paling hebat. Terkadang kita lupa nak bersyukur utk perkara ini. Suami sy jenis tak kisah..kalau isteri dia malas nak kemas rumah, urus kain baju, masak..dia mmg tak akan bebel. Tp suami sy tak serajin suami awak.

    Untuk mother's day..saya celebrate. Suami belikan hadiah lagi.. kitaorg keluar tgk wayang.. Biarlah org nak kata takde anak tak boleh nak sambut. Biarkanlah..sbb yg nak rasa bahagia itu kita. So kita buat cara kita..

    Be positive dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, x perlu ikut ukuran org lain untuk bahagia, guna cara kita :-)

      Delete
  7. hehe..nina plg suka bila part masak, ada saus-chef kat dapur.. (=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya ada pembantu, x boring masak sorang :-)

      Delete
  8. hehehe hubby i pun mcm tu...
    wife dia ni malas, dia pun join malas sekali...
    dia tak bebel tp join i malas2...
    last2 i sendiri rimas, i buat la keje rumah sikit2...
    but the important thing is he does not complain :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung kn hubby kita sabar n terima seadanya :-)

      Delete
  9. Bila ingatkan nak tempoh hari raya thn nie....aduhhh.....entahlah....huhuhu..tebal n pekakkan telinaga.....maniskan muka dan mulut....itu jer lah yg mampu buat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah... Kita mampu :-)

      Delete
  10. Yup kita beruntung sbb dpt suami yg sgt memahami walaupun kita takde anak lagi. Utk stay positive, i sll remind myself, kat luar sana even they have kids yg ramai pon, masih ada yg tak sebahagia kita kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan mrs zamzuri....ada anak ramai pun belum tentu bahagia..contoh terdekat my uncle...

      Delete
    2. Ya, so true... Mmg i pun nk kena selalu remind myself to stay positive :-)

      Delete
    3. Setuju dgn u'ols. Ini semua ketentuan Allah kan? Bahagian masing-masing kata orang tua. Hehe. Syukur suami kita menjadi support system pd kita semua. Semoga kita macam nih smpi bila2 :)

      Delete
  11. This is my first read on your blog. And yes, so true, we are blessed. We are blessed in many ways. And I also understand how you feel - bila tiba Mother's Day. I cried quietly. Hanya kita yang faham apa kita rasai. Dan hanya suami kita yang tahu cabaran yang kita lalui. May we all be blessed with a miracle soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for reading my blog Mrs. Hopefully we'll be blessed with a miracle soon :-)

      Delete
  12. Bila berjumpa sanak saudara memang selalu dapat soalan cepu emas.. Ada yang memahami ada juga yang xfaham tny mcm2..Kadang2 nangis sorg2..Walau hubby xpnh ckp pasal anak tapi dalam hati ni rasa sedih sngt,sbb masih belum mampu nak bg anak 4 hubby..Masa hari ibu mmg umie nangis..Tp hubby pujuk n ckp insyaALLAH,suatu hari nanti pasti akan jd kenyataan n langsung xckp pasal anak..Walau baru 2 tahun lebih berTTC tetap rasa macam dah lama sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes its hurt umie, nangis lah kalau itu mampu melegakn. Melepaskn perasaan itu perlu, tapi kemudian bangkit semula dn lupakn kesedihan. Takut sedih berpanjangan membawa rasa putus asa pada rahmat Allah. Dia mengujimu, kerana kamu mampu menghadapinya. Pasti ada hikmah di sebaliknya kan? Mungkin kita x nmpak sekarang, tapi percayalah Allah x kn jadikn sesuatu itu sia2. Take care :-)

      Delete
  13. lately dah takde sgt yg tanya2 lagi..semua dah paham kot :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, kalo dah lama-lama org dh x tanya sangat dah kan... i pun dh jarang org tanya2... hehehhe.

      Delete
  14. Assalamualaikum, i've read your comment in my blog, x sangka dpt jumpa senior kisas kt sini, seronoknya!!! Teena spm 2010, batch 55, time Teena dulu still ada 12 kelas, rindu sgt KISAS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam :-) hehehehe.... muda sgt teena nih... kali terakhir akak jejak kaki kat skolah tahun 1997 ke tahun 1998. Saje singgah melawat. Lama dah tu. Skang x tau caner rupa skolah dah. X lalu dah area tu.

      Delete
  15. heee.. ade satu lagi yang takut jgak nak hadapi..bila kenduri kendara,,yang lain duk usung anak, kita duk usung perut buncit byk lemak.. hahahah

    bila nina psl husband, tetiba tgat husband sue.. gen rajin byk kat dia, gen malas byk kat sue..hahaha..

    alhamdulillah so far dia sgt supportive.. harap2 berkekalan..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, smg berkekalan... tang kenduri tu bleh ngelat2 sikit, kadang saje datang awal sgt or lambat sgt so that x bertembung ngan kepochi2 yg x diingini tuh... hehehehe...

      Delete
  16. hari raya takutttttttt.. nasib raya kali ni kg ida. hehehehe..... ida kadang2 lupe yang ida sedang berTTC. sbb consume makan suplement sperti biasa, cuma tak jumpe doc. sibuk dgn cf. suka pulak idup macam ni. xpk sangattt.. semoga ada rezeki kite yeeee ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...bila masa dah berlalu, x la terasa sgt nak anak tu all the time. Once in the blue moon jer... mcm masa mothers day ni... huhuhuhu...InshaAllah, ada rezeki kita nanti :-)

      Delete
  17. salam...saye bru je nk mncube berblog ni..jempot snggah blog saye..terima kasih :)

    http://alongnurus.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome to blogging world nur :-)

      Delete
  18. sedihkan nasib macam kita ni..bilalah agaknya turn kita :(. tapi memang syukur sangat ada husband yang macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah bagi kurang kat situ, tapi lebih kat lain...InshaAllah, soon... kita akan merasa juga nikmat jadi seorang ibu.

      Delete