Nuffnang Ads

Thursday, May 09, 2013

Bersara

Kerajaan dah wartakan had umur persaraan dinaikkan ke umur 60. Hohoho.... lama lagi tu...almost another 25 tahun lagik.

Apsal tetiba cerita pasal bersara? Sebab hari ni division i buat majlis farewell for a colleague of us yg bersara. He had been with the company for 30 years! Again, 30 years! I baru umur 4 tahun masa dia start kerja. Punya la lama and loyal dia dengan the company.


I wonder... Sempat ke i sampai ke umur persaraan i? I x bermaksud sempat atas faktor umur. Actually what i meant is mampukah i bekerja selama itu di satu syarikat yg sama? And kalau ditakdirkan stay kat tempat tu je, makanya buat benda yang sama for 30 years? Or kalau nasib baik, ada la lain2 sikit bidang tugasan... di transfer dari satu department ke dept lain, and end up balik ke dept asal?

Seriously... mampu ke i nak kerja benda yg sama for 30 years? Mampu ke i nak kerja sampai umur i 60?

huhuhuhuu.... it makes me think - do i really like my job now? That i would do it for 30 years? But if i don't like my job now, what will i do? Resign when i feel like i can't do it anymore? Dah tu nanti nak buat apa?

Think....think....think....

Hmmmm.....tamo pikir la... let's take a step at a time. And let's think of it when we cross the bridge. So far, masih boleh dan mampu bekerja di sini. But i do hope my boss won't let me do the same thing for more than 5 years. Boring la buat benda yg sama.... heheheheh...

But if there is an option I don't want to work until I'm 60. I nak retire early... like at 55 max.Why? ntah....may b rasa mcm dah tua... and nak tempuh jammed dah x larat... Nak dok umah... dgn hubby, anak2 (InshaAllah...amin!) and spent time with family. And also take this chance to banyakkn amal ibadah... maklum la... umur dah capai tahap rumah kata pegi kubur kata mari... hehehehe....

How about u? If u r given option, when would u want to retire?


22 comments:

  1. salam,
    I wanna retire early, at 45 kot. well, im not with govt...so takda kesan pun retire umur berapa pun.
    but my senior colleagues will bash me with this comment everytime they hear me wanna hv early retirement.
    "Alaaa...nnt tgk2 dah 50 yo, you still here"

    Cehhh..tak supportive sungguh.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.... Rasa x nk keje smpai tua... Huhuhuhu...nnn...

      Delete
  2. I belum bekerja lg, tp dah buat perkiraan, 5 thn I kena kerja dgn kerajaan sbb dpt biasiswa, then agak2 mcm dah stabil nk try swasta plak r..

    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah visit, nice blog :-) tq drop by blog akak :-)

      Delete
  3. hi. memang kita akan rasa boring kalau asik buat kerja yang sama saja. if you love your work, jalan terbaik, setiap 5 tahun, jump to another company. jadi dapat sikit new experience. new environment. rasanya kalau kita happy, kita tak terfikir pun umur berapa nak bersara. tapi kalau diberi pilihan umur, saya nak bersara umur 40 tahun. hehe sebab rasanya makin lama kita kerja, kita makin kurang efficient.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, if we like what we do, mmg x rasa masa berlalu :-)

      Delete
  4. Ms mula2 kerja Ai sign utk bersara umur 56thn. Walaupun skrg 60thn tp Ai hrp dpt bersara umur56.
    Ai nk bg laluan pd tenaga musa.
    Cewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, bagi tenaga muda ambil alih... Yg tua ni nk berehat.... Hehehhehehe

      Delete
  5. Ida kt jkr ni slgi xmintk tukar mng duduk tmpt yg samee. Matikkkk buat kerja sameeee.. Hukhuk. Sib baikk ida pencen tetap 55thn. Kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tmpt i kadang kita kena mintak sndiri, kadang tetiba kena pindah... Hahaha...smtimes x paham apa la plan org atasan tntang career progress kita ni...

      Delete
  6. I pun nak around 55 56 je.biarlah lepas tu boring ke apa.yg penting hal kerja da tak ada lagi dalam batu jemala patik.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong!penat dah rasanya nk pikir pasal keje by that time :-)

      Delete
  7. tak larat nak tunggu sampai 60 kot. but usually, for lecturer, memang akan extend sampai termampu. tapi kalau buat kerja yang sama je sepanjang 30 tahun.. tak sanggup rasanya.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehe... Tapi budak2 uni ok kot... Dah matang, tu ygbleh nak ngajar selagi mampu. Kalo dok opis ngadap komputer hari2.... Erk! X sanggup....

      Delete
  8. u reminds me that this is the 10th year im with my company! kalau boleh nak retire besok jgk! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heehhehehe.... Nasib baik x boleh eh :-)

      Delete
  9. wah, lama giler bertahan org tu.. syabas2..mcm sue x leh kot lama2 dlm satu company, nibaru 3 tahun dh nk pindah keje lain..maybe sbb environment.. ehheheh..
    tapi keigninan dlm hatinak jadi surirumah..buat bisnes driumah ke..heheh... tapi ni angan2 jelah..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la sue, i pun rasa nak kejedr umah...tapi x dpt lg idea nk wat keje apa.... Hehheheheh...

      Delete
  10. I baru masuk gov dekat 5 tahun tapi dah rasa mcm 15 tahun keja. Haha. Anddddd, I ada 30 years of service lagi sebelum pencen wajib! Pengsannnn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...lamanya lagi tu... :-)

      Delete
  11. kalau dah kerja kerajaan..nak berhenti.. mau orang lain cakap bodoh! takpe la..kalau rasa bosan, amek cuti tanpa gaji..relax puas2 kat rumah.. hope one day saya dapat buat camtu.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat cuti tanpa gaji pun dah ok :-)boleh berehat

      Delete