Nuffnang Ads

Sunday, May 26, 2013

Organising : Make up table

Seriously, i rasa kali terakhir i beriya mengemas rumah was masa raya. (Hahahahah...nampak nau kepemalasan i neh). Kalo hari2 biasa, selalunya i kemas alternately...kalo ari tuh dah kemas atas, nxt week tu (or next next next week...ikut tahap kerajinan... huhuhuhu...) kemas bawah pulak... kalau minggu nih dah basuh bilik air atas, next week basuh bilik air bawah plak... But this time around, i kemas semua.

Hari jumaat, i kemas bahagian bawah...i vacuum bilik and lap segala habuk. Basuh cadar bilik belakang (kat bawah ada satu bilik). Ruang tamu kasik buang segala habuk. Ubah sikit susunan kerusi (lapang skek ruang tamu tuh). Hari Sabtu, I kemas atas lak... vacuum semua bilik, lap habuk2 and ganti cadar. Walaupun nampak sikit je jenis kerja tu, tapi letihnya.... fuh!! I memang salute la kat homemaker sumer yang tiap2 hari mengemas rumah... penat betol i buat keje ni...

Dalam mengemas tu, i organise sikit my make-up table. Nama je make-up table, x de pun make-up atas table tu. Yang ada cuma minyak wangi yg i jarang gila pakai. So purpose meja tu cuma nak letak barang2 seperti barang hiasan i (keronsang and all the jeweleries... kat umah i x suka pakai cincin gelang semua...), my hair dryer, tabung duit shiling and other things.


My messy make up table 'BEFORE'
The above is 'BEFORE' look. I just susun minyak wangi i and other things tu atas meja. So, untuk lebih organised, i find a box (used to be gift box to my hubby...dari dok dalam store, baik kita guna kan...). Box tu i guna as container for the barang2... Here is the 'AFTER' look.


AFTER... better?
Bila dah letak minyak wangi, tabung and my jewelery box tu dalam kotak, nampak la tersusun sikit. And meja tu pun x semak sgt la...

And as a reward to myself atas segala kerja keras i (keras sgt la tu...), hari nih i masak 'Ketam masak lemak'. Sodap gila..(hah! puji diri sendiri plak!). Nasib baik nasik masak mmg cukup2 je... x de la adegan tambah menambah nasik... huhuhuhu (x smpat amik gambo...dah belasah makan baru teringat nak amik...).

Tu je la my weekend activity. Esok monday, nasib baik cuti sekolah...hopefully traffic clear... Have a nice monday everyone :-)

p/s: U all buat apa weekend ari tuh?

13 comments:

  1. yes kakak..nana pun sangat salute sgn fulltime home maker..dengan blh jg anak, kmas umah n masak every single day..hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan nana, at least kita yg keje nih bleh guna alasan keje kalo umah x smpat kemas. heheheh

      Delete
  2. rajinnya mengemas. i weekend 'terpaksa' mengemas sebab nak pindah rumah.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, ni rajin kena paksa nih... sbb x tahan lak umah x berkemas. huhuhuh

      Delete
  3. yeahhh...rajin nampaknya sahabat kita ni..the after picture really wayyy better them before! gud job!! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ fizah... ni first entry pasal organising. Inspkired by ur blog :-)

      Delete
  4. Mengemas rumah bertingkat mmg kena berfasa2. Kalau nak kemas atas bawah 1 hari rasa tercabut semua kaki tangan.

    Sy pun mengemas mesti ambil masa 2 hari..baru la settle. Bergantung kepada kerajinan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung tahap kerajinan tu untuk i memang tidak disangkal lagi... hehehehe... tapi slalunya banyak malas dr rajin. huhuhuu...

      Delete
  5. I pulak asyik demam selsema manjaangg. Nak Af pon buleh jadik demam. Benci betui. Rumah lama tak kemas, sehari dua nih gasaklah tenaga.. Hehhehee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiks...makan ubat dik. smg cepat sembuh... akak kalo x sihat nk ngemas umah jgn harap la... hehehe...

      Delete
  6. Kalau terlalu kemas rasa 'empty' kekadang tu,musti nk ada terabur cket..boleh gitu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu, kadang rasa cm tu gk kak :-)

      Delete
  7. Baca entry ni buat Ai tetiba nk mengemas gak.hihi

    ReplyDelete