Nuffnang Ads

Tuesday, May 21, 2013

Ibu

Mungkin entry basi. Tapi, i tetap nk luahkn rasa x setuju i.

Last Sunday, i tgh baca paper, tetiba ada citer pasal sorang retis baru yg gaduh ngan ibunya. Pastu, nengok dlm tv pun ada disiarkan citer pasal salah faham anak n ibu nih. I x mau la citer pepanjang apsal diorang nih gaduh... if u all nk tau, google je la... banyak kot citer psl diorang nih.

I cuma nk menyatakn ke'tidak berkenan'an i dgn cara sang anak menghandle situsi nih. pada i, dia cuma memburukkn keadaan dgn membalas kenyataan ibunya tu.

Mmg betul i x tau sapa yg benar n siapa yg salah. Tapi ibu tetap ibu. Buruk macam mana pun, jahat macam mana pun, busuk macam mana pun, ibu tetap seorang ibu. Wajib untuk anak2 menghormatinya. Bukan memalukannya di khalayak ramai dgn menceritakn keburukan ibunya di kaca tv. Bukan dengan menunjukkn bukti2 sms yg ibunya mencerca dia. X tau kenapa, i rasa sakit hati dan x suka tgk dia buat kenyataan mcm tu di tv.

Sepatutnya carilah cara berhikmah jika benar ibu tu salah. Jgn diikutkn sangat kehendak wartawan. Mereka cuma menjalankan tugas mencari berita sensasi.

Bagi i, lebih baik la pelakon baru ni berdiam diri, refrain dari buat statement dan selesaikan hal peribadi ini secara peribadi. Yang the GF pun x perlu buat kenyataan... cukup kalau ibu bapa anda tahu apa cerita sebenar. Tak perlu tambah minyak pada api yg membara. Sekurang kurang nya itu menunjukkn yg anda hormat kepada ibu BF anda sebagai org tua.Bak kata org bijak pandai, if u have nothing good to say, say nothing at all. Lagipun, apalah sangat pandangan manusia di dunia yg sementara ini? Esok lusa, org pun dah lupa cerita sensasi tu.

What am i trying to say is, ibu is ibu. Wajib kita hormat.

18 comments:

  1. yes agree.. ibu is ibu memang wajib kita hormat.. the thing is, the wartawan tu sibuk jugak tabur minyak kat api kan, tu yang buat saya tambah geram. macam tak ada cerita lain. saya kesian dengan family ni.. kesian kat ibu tu jugak.. dahlah baru lepas hari ibu.. geram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, mmg geram jugak kt wartawan tu, tapi dah mmg itu kerja dia kan... tapi kat m'sia nih, cuba gak la carik cerita yg boleh bagik manfaat kat org. cerita baik2 yg boleh motivate org. pada i, bahaya gak wartawan yg tulis cerita gossip2 nih... kalo x betul jadi fitnah... kalo betul dah buka aib org... susah tu...

      Delete
  2. sy agree dgn awak..
    walau cam mana salah ibu, anak tetap kena hormat ibu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... sedih bila dia buat mak dia cam tu...

      Delete
  3. betul tu ST.. dia nangis air mata darah skali pun konon menyesal dgn sikap buruk ibu sendiri tp kalau ibu tak ampunkan sikap anaknye tu, fikir sendiri la akibatnye ye... dan kalau betul ibu tu tak suka anaknye kenape dari kecik lagi ibunye tak kasi je dia kat org lain atau buang merata2 mcm org2 kejam buat skarang nih? haiyoh akai ada ka ini mamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cherry... kot ye pun mak dia asik minta duit, bagi je la apa yg mampu. Itu pun belum tentu cukup nak balas jasa mak dia...

      Delete
  4. I classify the actor & his gf as immature. Tak pyh nak heboh2 sgt. Gf dia tu pulak lagi tambah minyak bg terbakar kan...Haishhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal Nina... over la GF dia tu. nyampah tengok dia nangis2... dok marah2 mak cik tu... tu hal keluarga BF dia, sibuk la dia nak buat kenyataan jugak.

      Delete
  5. Yg artis perempuan tu pun kurang ajar, nak saman-saman org pulak.lebih sudu dari kuah. Mmg yani x boleh baca kes artis lelaki, perempuan dan mak artis lelaki tu, hati jadi sakit...esok lusa something happen, tahu la tinggi rendah langit cari mak balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu yani...harap2 dia sempat minta ampun dari ibu dia. Sbg anak, dia yg patut pujuk ibu dia. If ibu dia salah, dia patut tunjuk yg baik secara berhikmah, bukan dgn masuk TV buat statement.

      Delete
  6. makin banyak cerita yang dorang publish,makin banyak juga aib yang terbuka..kesian sangat kat family dorang kan..hal macam tu sampai 1 malaysia yang tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm,diorang pun nak 1 malaysia gak kot... huhuhu...benda2 yg aib ni, elok simpan n discuss among family members je.

      Delete
  7. Kalau kita kat tempat diorg kita pun tak tahu mcm mana kan. But to me, handle masalah keluarga ni biarlah secara matang. But these two artists lebih mengikut perasaan. I agree, ibu tetap ibu. Kalau dia salah sekali pun jangan jatuhkan air muka dia. Ibu mesti dihormati. Syurga di telapak kaki ibu maaa...x rugi pun mengalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So true aniem, but hopefully we are not going to act like them. let's take this as iktibar buat kita semua kan... :-)

      Delete
  8. sangat memalukan.
    pergaduhan keluarga lagi2 ibu & anak xpayah la nak diperbesar2kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...wartawan tu pun, carik la berita sensasi lain...

      Delete
  9. Agree, Ai tgk xhbs trs tukar channel lain. N
    tahapa2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... buat naik hangin jer... i x leh tukor channel coz mu MIL tgh tengok... huhuhuhu

      Delete