Nuffnang Ads

Friday, May 03, 2013

I love Anggur!

I memang peminat buah anggur. U all minat tak?? Siapa minat angkat tangan.... hehehehe.... Kalau u all nak tau, perkataan anggur ni sebenarnya dari bahasa Parsi (sumber-wiki). Biasa la...bahasa melayukan banyak pinjam bahasa lain...

 
ihsan google
And u all tahu tak anggur ni adalah antara buah2 yang disebutkan dalam al-Quran? Ianya disebut di dalam al-Quran sebanyak 14 kali. Antara ayat yg menyebut nama buah anggur ni:

''Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.'' ( QS: An Nahl: ayat 11)


Banyak khasiat buah anggur ni. Menurut Ibn al-Baitar, seorang ahli botani terkemuka masa zaman Andalusia, buah anggur dapat membersihkan darah, melancarkan salur pencernaan, memulihkan org sakit dan menguatkan jantung.


Buah anggur also known to have high vitamin C (hence menyihatkan org sakit) dan sangat bagus untuk mencantikkan kulit wajah. It also contain phytonutrien - bahan yang melindungi daripada penyakit jantung (hence menguatkan jantung), mampu mencegah kanser, kekejangan otot, lelah dan kerosakan gigi.


Biji anggur pula dikatakan 50 kali ganda lebih baik sebagai antiokdisa berbanding vitamin E dan boleh membantu melembapkan kulit. Daunnya mengandungi polyphenols yang dapat membantu dalam proses pembuangan toksin dari dalam badan.

Buah anggur kering a.k.a kismis pula mempunyai konsentrasi gula dan zat besi yang lebih tinggi. Menurut Hisham Thalbah dalam karyanya (Ensiklopedia Mukjizat Al-Quran dan Hadis), kismis dapat mehilangkan rasa sakit di hati (bukan sakit hati berbentuk emosi ya! heheheh), dada, paru-paru dan ginjal. Biji kismis pula sangat baik untuk pencernaan, hati dan limpa.

Kalau rasa susah nak tidur, u can try drink a glass of grape juice coz it is good for those yang ada  insomnia.  Selain dari itu, jus anggur juga baik untuk orang-orang yang keracunan, keletihan atau ada penyakit batu karang.

Do u know that buah anggur ni rendah kalorinya? Cuma 70 kalori dalam semangkuk buah anggur.  Sifat anggur ni, buahnya mengandungi 80% air. Sangat sesuai dijadikan snek ketika lapar sebab kandungan air yg tinggi lebih cepat mengenyangkn (at least better dari kunyah kerepek kan?). Kandungan antioksidan yang tinggi juga dapat mencegah pembentukan lemak dalam perut.

Personally, I memang selalu keep stock buah anggur ni kat peti sejuk umah i. I suka simpan buah anggur ni dalam freezer. So bila makan, dah macam makan 'ais anggur' sebab buah anggur tu membeku :-)  sedap! and cara ni akan buat buah anggur tu tahan lebih lama. X caya cuba lah... hehehhehe


 "Anggur adalah salah satu buah yang memiliki banyak manfaat. Anggur adalah salah satu buah dari sekian banyak buah, salah satu makanan bergizi dari sekian banyak makanan bergizi, salah satu ubat dari sekian banyak ubat dan salah satu minuman dari sekian banyak minuman"

                                                                                                                     - Ibn Qayyim-

So, u all suka buah apa eh?

15 comments:

  1. suka tembikai!! plg suka warna merah..tembikai susu pun layann..

    anggur pun suka..tp yg takde biji la..klu ada malas nk buang..haha pemalas kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan je bijik tu... ada khasiat tu :-) hehehehhe...

      Delete
  2. anggur..i like!!durian 1 like 100x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... i pun suka durian!!! ;-)

      Delete
  3. Ai suka buah longan!!!
    tapi klu bukan musim makan longan dalam tin je la. kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. longan pun sodap... selalu terkompius ngan mata kucing... hihihi...

      Delete
  4. Sejak berherbalife ni, buah wajib makan setiap hari : kurma, epal hijau dan epal merah. Rasa x lengkap hidup kalau x de buah2 ni kat rumah skrg ni.org lain jumpa kurma setahun sekali dlm fridge (bulan puasa), yani seminggu beli 2-3 kotak kurma yusuf taiyoob buat stok blend dlm shake herbalife....

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah kurma pun salah satu buah yg disebutkn dalam al-quran. kebaikannya memang dah terbukti. Elok teruskan, tu pemakanan ikut sunnah :-)

      Delete
  5. Anonymous7:25 am

    Thanks in favor of sharing such a fastidious thought, paragraph
    is fastidious, thats why i have read it completely

    Also visit my webpage: Raspberry Ketones Max

    ReplyDelete
  6. nory pon suka anggur, tapi suka yang takde biji, tapiii susah nak cari...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...i pun suka yg x de biji tu...senang makan...ngap je...

      Delete
  7. i paling suka anggur!!
    I macam u, dalam fridge sentiasa ada stok anggur. Selalunya 2 colors, green & dark purple. I love them so much dan bila buat avacado smoothie, grape adalah antara bahan wajib yg i akan mix them together.
    Tentang biji anggur tu, i pun tak suka makan tapi after refer kat orang2 yg suka amalkan makanan sihat, mereka nasihatkan I makan the seeds as well sebab kat biji tu la banyak khasiatnya

    Jom makan anggur!!! nom nom nom

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan ais anggur :-) heheheh

      Delete