Nuffnang Ads

Tuesday, January 05, 2016

Si Bongsu yang perlukan perhatian

Orang kata kalau yang bongsu, manja sikit kan... Suka nak dapat perhatian... Betul ka?

Mungkin bukan semua kot... sesetengah ja...

But my 'Bongsus' (notice the s - there are of 4 of them) tergolong dalam golongan yang sesetengah tu. Dah start buat perangai after 3 years of silence. Ingatkan x dak apa2...and i thought may be finally they have grown up. But no... I was totally wrong...

I sakit gigi semula since last 2 weeks of Dec 2015 (last sakit Dec 2012). Pi klinik gigi gomen yang dekat umah ni, x dop pulak x ray machine. So i end up buat scaling ja. Pi klinik swasta, x ray the same gigi yang x ray dulu. Makin besar gigi tu, dekat dgn saraf dan deep in my jawbone. Since this would be quite a complicated minor operation, the doctor referred me to hospital.


Lepas riki2 blog orang (dan berjaya menakutkan diri sendiri!) pasal cabut gigi bonsu ni, i choose hospital putrajaya. X la dekat ngan umah i, but OK la kot...hospital quite baru n review on the doctors pun OK. 30 Dec ri tu, pi la first appointment.

i have to wait for 110 people before i can register myself....
Punya ramai orang... parking x dak, walau dah dua kali tawaf hospital. I end up parking tepi jalan utama sebelum masuk spital tu. X pa la... bleh exercise kan... Amik nombor giliran untuk register, tu dia.... almost 2 hours nak register ja. Then, tunggu plak kat klinik pakar bedah mulut untuk jumpa doctor. But i understand. Hospital ni treat ramai patient. Jadi kita sabarlah menunggu sambil2 main game n chit chat kat wassap :-)

When it was my turn to see the doctor, alhamdulillah...baik sangat doctor tu. Indian lady, serius nama x ingat :-P masuk2, dia tanya apa problem... so i said la yg my wisdom tooth ni x kluar2 lagi and i have toothache sampai kadang tu sakit kepala dibuatnya. Then, i pi x-ray (x-ray semua gigi mulut, kat swasta tu dia x ray 1 gigi ja). Yup, memang my wisdom tooth bahagian bawah ni impacted. Yang kanan, deep in the bone and complicate sikit nak buang sebab banyak tulang nak kena potong (OMG!) nak sampai ke gigi tu. Yang belah kiri bawah pun dalam tulang. In fact yg atas dedua belah pon x kluar lagi. So doc kata, the best option is remove it under GA (pengsan terus), buang empat2 geraham bongsu sekali jalan.

I kind of expected that. But saje tanya risiko and what if i x proceed for the surgery. Would the tooth stop growing eventually? Doc cakap, tak... nature gigi ni dia nak keluar juga. so dia akan keep tolak gigi2 i sampai la dia bleh kluar. And before matters took worst turn, baiklah i buang semua sekarang so that in future dah tak yah pikir2 lagi. About risiko operation ni, since dekat ngan saraf, mungkin i akan rasa kebas di bahagian rahang. A few days after operation, or weeks. But ada juga possibility kebas forever kalau terpotong that nerve. tapi jarang sangat la berlaku.

After a few second contemplating, OK... let's do it! Hahahaha... buang je la kan... bukan x biasa pon org buang geraham bongsu empat2 under GA ni. And it's only daycare ja. x yah tido wad pun. Lebih kurang sama mcm nak OPU masa IVF ;-). Cari2 tarikh, the next availale date is on 1st March 2016. Hahahah...amik kau... 3 bulan lagik..

Lepas jumpa doc tu, pi lak ke daycare ward. Submit form for daycare and the nurses explained on daycare punya do and don't masa hari surgery nanti. But the nurses said, nanti dah dekat2 operation date, dorang akan call to confirm and remind i semula. Ye la kan... 3 bulan lagik tuh...

By noon, everything settle. Skang nih, i still on and off rasa denyut2 sakit gigi ni. Kadang denyut ja rasa...kadang sampai sakit kepala. Ni pun dok rasa2 mulut ni macam 'ketat'. Bersabar je la kan... sakit tu penghapus dosa.... hehehhe...

How about u all? Sakit tak nak tumbuh geraham bongsu ni? Kalau yg ada experience operate tu, pls do share ye...

Till ten :-)



12 comments:

  1. saya punya tak sure lah dah keluar ke belum, cuma tak pernah sakit lagi sampai sekarang. jangan dia nak keluar lagi 10 tahun dahlah, takut time tu tak mampu nak tahan sakit. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...alia, cer kira gigi...cukup tak 32? kalo 28 tu, x kluar lg la all geng2 bongsu tu...

      Delete
  2. Harapnya the dentist tak took off your sweet tooth :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... mungkin tidak... i would still love sweets n dessert ;-)

      Delete
  3. g klinik swasta je sweet tooth.. minor operation utk 2btg gigi last yang xcukup ruang tumbuh tu. tp xbuat serentak..selang bebrp bulan... tp trauma sikitla dgn kesakitan tu..tp dr saya menanggung sakit kepala selalu..sakit denyut2, saya rela melepaskan gigi saya dgn sesegera mungkin ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik swasta tu x leh buat namy, sbb dalam sgt gigi tu kat tulang. banyak tulang nak kena buat. kalo nak pi klinik lain yg lebih lengkap equipmentnya or hospital swasta. entitlement i untuk dental company cover rm500 ja setahun... ok la tu pi gomen, just within budget :-) bleh tahan lagi ni...

      Delete
  4. Betul tu nina. Anak bongsu mmg manja, mcm akak ni :p
    Seram sejuk pulak akak nak kn GA tu. Moga selamatlah semuanya ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...
      Amin... tq kak...

      Delete
  5. seramnya cerita ni..haha *seram tapi gelak. mmg nampak takut terlebih kat situ ;p*

    luckily wisdom tooth saya tumbuh dengan aman- rasanya la sebab dah nak masuk 32 ni takde rasa sakit pun..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke dah tumbuh tu nana... cer kira gigi cukup tak... hehehe...
      lucky u your wisdom tooth behave ye... :-)

      Delete
  6. Rasanya ni lagi takut dari daycare opu kot!hihi.Akak kalo tang gigi memang seram sikit..eh banyak!:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...sama la kak... at least OPU x dop nak usik tulang2 kan... ;-P

      Delete