Nuffnang Ads

Monday, January 18, 2016

On Diet!

Salah satu new year resolution ri tu ye lah nak turunkan berat badan. Heheheh...ni la azam tetiap tahun. in 2014 dulu, dah turun 6 kilos, tapi in 2015, i gained it back :-P Jadinya, tahun ni 2016, moh ler kita turunkan semula berat tu ya...

I choose low carb diet, sbb nak kata i buat atkins, i bukan ikut sgt pantang larang atkins ni... i still makan buah (admittedly x banyak) and my cooking still ada bawang. So, yeah... i'm on low carb diet.

Pantang i tiga ja... nasi, mee/meehoon and anything yg basednya tepung. For the past 2 weeks, i melopong ja la tgk org makan kueh2 masa meeting kat opis.... and i was drooling bila tgk org makan nasik ayam la, nasik arab la... huhuhu...

menu i....

cekodok tauhu and egg foldover with chicken shred

stir fried soft tofu with vegi


sotong tumis dgn sayur

seafood spaghetti (but i use zucchini instead of pasta. no flour based food remember)


egg salad


chicken shred salad

egg pizza

gigih i masak pagi2. Amazingly, sekejap ja masak pagi2 ni, around setengah jam... mana yg i boleh prep sebelah malam, i buat sebelah malam. I drank at least 2.5 ml of water sehari, i senam at least 30 mins 3 times per week (tapi last week dapat sekali ja... kena improve ni...) and consume a lot of sayur/salad.

Since on tis diet, i dah experience sakit kepala in the first week, and mulut/tekak rasa manis in the second week. minum air kosong pun rasa mcm minum air yg ada gula. And constipation (hence the sayur/salad). Bila google, rupa2nya ni tanda ketosis, where fat is burned.

So far, in two weeks i have lost....

clap clap clap :-D

I still have a long way to go... so doakan i istiqamah ya...

till then!

p/s: hari ni outstation ke KK. harapnya x terkandas la my diet ni sepanjang i outstation...

24 comments:

  1. Wah.....gi KK? Nak ikuttttt!! Huhuhu....
    Gi KK kalau makan seafood lagi best ST....
    Jgn lupa bawa sekali video powerwalk, boleh buat 1/2 jam - 45 minit dalam bilik hotel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... X bwk lappy, tapi dlm flight td berjaya mkn lauk n sayur ja without nasi. And cookies pun i x mkn (ada dlm handbeg - memanggil i utk menjamahnya :-p)

      Delete
  2. clap...clap..clap...
    Gigih ni, kalau ai, mmg idak la kalau makan sayur2 tu.
    Tapi, ai mmg tak kesah bab makan2 ni. Dulu pun, makan nasik pun asyik la tak abis (T____T).
    Sekarang pun sama lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...kena mkn sayur kalo x jem 'pelaburan' i ;-p
      Kehkehkeh

      Delete
  3. wah!!!!4.3kg in two week!
    ok lah sgt2! moga terus istiqomah
    kita ms diet paling suke sop sayur ngn egg salad tu!
    heheheh insyaallah boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear... Sup sayur i slalu buat dinner, i rebus skali ngan ayam, but ayam tu simpan buat breakfast esok.
      Eh, u privatekn blog ke? Try nk masuk tp permission denied... Huhuhu

      Delete
  4. Wowww bestnyaa kak 4.3kg banyak tuu. Tahniah! Saya punya diet makan nasi separuh hahahaha, tu pon pening kepala jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dik... U x yah diet mcm i, kurus dah... Hehehe... Mkn diet seimbang ye...

      Delete
  5. akakkkkk banyaknya turun berat badan!!! saya sangat impress. saya nak try egg pizza nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, doakn i istiqamah... Nk turun punya susah n banyak effort, nk naik... Sonang yo... Sila try egg pizza tu... I jumpa masa google resepi

      Delete
  6. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa menangis tgk menu2 tu..

    kite pun ari ni baru TERstart atkin (konon2), tp bawak bekal telur rebus jer, 3 bijik utk bekpes...2 bijik utk lunch.. tu jer yg sempat...heheh

    ni tak tau la kali ke berapa bleh genap 2 mggu induction nih..pengalaman yg lepas2, kali ke-3 baru cukup 2 mggu..lps tu.......................... babai..

    hahaha nepessuuu..nepesssuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ni jenih cepat boring... Tu yg suka pelbagaikn menu. Kalo menu telur tu, mmg sekejap ja siap... Bleh try julie... N good luck to u :-)

      Delete
  7. wow! hebat kak nina.. tahniah tahniah

    banyak turun tu..and d egg pizza looks delish..boleh try nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Doakn i terus kuat melawan my sweet tooth nih... Hehehhehe

      Delete
  8. clap clap clap
    good luck

    ReplyDelete
  9. Good job sweet... congrats...jgn putus asa....k

    ReplyDelete
  10. Wah... u pun gigih jgk eh.... good luck sweet tooth!

    ReplyDelete
  11. Good job..Teruskan usaha. Chaiyyok!!

    ReplyDelete
  12. Wow!!! Good joob! Kkep it up

    ReplyDelete