Nuffnang Ads

Monday, April 29, 2013

Bahagia Pada Memberi

Tangan yang memberi, lebih baik dari yang menerima,
Menolong orang, jangan harap balasannya,
Biar dengan ikhlas, jangan lah separuh hati,
Tiap yang berbakti, Tuhan Maha Mengetahui...

Siapa tahu lagu ni? Cer teka...cer teka tajuk lagu & sapa penyanyi... Hehehehe... Actually i x ingat tajuk lagu ni, tapi penyanyinya ye lah Ruhil. This is one of the song yang masih melekat dalam kepala i. Maklum la... zaman kanak2, kita mudah menghafal... memang lekat lirik lagu ni sampai la sekarang...

Anyway, bukan pasal penyanyi or lagu ni yang nak disembangkan... Bila diteliti lirik lagu ni, memang banyak pengajarannya... Benar... Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Dan apabila pemberian itu ikhlas dan tidak mengharapkan balasan kebaikannya, Allah akan mengurniakan ganjaran pahala kepada si pemberi itu. Seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, bahawasanya Rasulullah (s.a.w) bersabda yang bermaksud:

"Tangan yang diatas (pemberi) lebih baik daripada tangan yang dibawah (penerima). Sempurnakanlah terlebih dahulu nafkah orang yang menjadi tanggungan mu. Sebaik-baik sedekah adalah yang dikeluarkan seseorang setelah dipenuhi keperluan yang utama (tanpa menunggu dipenuhi keperluan yang kurang perlu)."

Sesungguhnya memberi membawa bahagia. Satu kajian telah dijalankan oleh Harvard University untuk membuktikan bahawa 'giving makes people happier'. Dalam kajian ini, peserta kajian diberikan sejumlah wang untuk dibelanjakan. Sebahagiannya diarahkan untuk spent the money for themselves and sebahagian lagi for others. After they have spent the money, level of their happiness was recorded. And amazingly, level of happiness for participant that spent for others was higher than the participant who spent on themselves. In another research, the brain activity shown after the act of giving money to charity, is similar to the brain activity that indicated a sense of pleasure and rewards - study conducted by Harbaugh, Mayr, and Burghart (2007).

Memberi itu tidak semestinya wang ringgit atau pemberian fizikal. Berkasih sayang juga memberi. Hormat menghormati juga memberi. Apatah lagi memberikan bantuan atau pertolongan. Tidak semestinya dalam perkara besar... banyak bantuan dalam perkara kecil yang kadangkala tidak kita sedari betapa besar impaknya....

Memberi laluan kepada kenderaan yang ingin mencelah masuk... percaya atau tidak, jika semua orang begini, kurang la sikit jam kat jalanraya tu kan.... malah memberi signal tanda ingin membelok, mampu menyelamatkan nyawa. Memberi senyuman, boleh menceriakan suasana. Memberi gula2 pada kanak2 tentu menceriakan mereka. Itu belum masuk bab pahala lagi.... Subhanallah.... mudah juga sebenarnya nak buat pahala ni.... memberi, bahagiakan orang lain, diri kita pun bahagia.

OK. Apa kata kita sebarkan 'ruh' memberi ni? Why not, esok kita buat satu act of kindness or giving or memberi... apa2 saja. Then cuba kita tengok, betul tak dengan memberi kita lebih bahagia?

Till then...

p/s: kepada pemenang lucky draw hari tu, InshaAllah hadiah akan dipos dalam minggu ni. Sorry lambat sebab bz skek ngan keje opis. To Nieta and Nisa, e-mail u all x sampai la ke inbox email i. Minta tolong hantar sekali lagi ye :-) nina_afida@yahoo.com


17 comments:

  1. I Memberi salam pun jarang2...ngeeee...

    ReplyDelete
  2. bersedekah akan menambahkan lagi rezeki.. it really works!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Yuslin, Allah akan gantikan dengan yang lebih baik :-)

      Delete
  3. i experienced a different kind of happiness when giving salary to the staff recently. terharu pun ye gak (poyo jek).. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can only imagine how does it feel. Mesti rasa seronok sebab titik peluh kita dapat membantu org lain gak kan...

      Delete
  4. Erti hidup pada memberi...;)

    ReplyDelete
  5. people should really appreciate the art of giving for it is also an art of love~

    at least we should spread the love~ ;D

    on a serious note, memberikan dara sebelum berkahwin kerana memberi itu lebih baik daripada menerima ialah konsep yang salah ye. *tiba-tiba teringat a video i watched yesterday. girls nowadays boleh cakap "ko ada dara, ko kolot. like, what?~"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Innalillah... teruk betui mentality budak skang nih... hopefully x de la pulak yg salah guna 'memberi lebih baik dari menerima' tu... haru sungguh...

      Delete
  6. so true.

    jom mari kite sebarkan (^_^)

    ReplyDelete
  7. kekadang ade perangai bila memberi then harapkan balasan slalunya rase tak tenang bila org tu x balas budi balik dn banda tu dh jadi x ikhlas...

    kena ubah perangai ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang tu bukan nak harapkn balasan pun... tapi bila sampai masa kita pulak yg memerlukan, tapi x mendapat bantuan yg diharapkan, kita start jadi calculative bila memberi. Peringatan untuk i juga :-)

      Delete
  8. suka betul post ni.. betul.. kalau kita memberi memang banyak kita akan dapat balik.. dapat kebahagiaan, dapat kesenangan dan ketenangan jiwa, dapat kegembiraan. dan benda ni semua lebih penting dari wang ringgit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kita tidak berkira dalam memberi dan bersedekah, Allah juga x berkira memberi rezeki pada kita :-)

      Delete
  9. I like your post! Mmg btol bila kita sedekah, Allah balas untuk kita. Kadang-kadang bukan dlm bentuk wang, barang atau benda yang boleh nampak dengan mata kasar. Kadang-kadang bila ada kesukaran, tiba-tiba macam dipermudahkan pulak semuanya. Mungkin itu salah satu balasan Allah kan? Ada yang kita tak sedar pon. Tapi bila fikir or ingat balik, ehh..aah laa..macam senang pulak. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... Rezeki dtg dlm bentuk yg x disangka-sangka :-)

      Delete