Nuffnang Ads

Wednesday, March 09, 2011

Kuliah Zohor

During lunch hour, I have this opportunity to hear a kuliah zohor at surau klcc. Actually, when I arrived at the surau the kuliyyah already 3/4. Anyway, sempat jugak got some tips from the penceramah (prof apa tah nama...x ingat...).

She told us about being isteri solehah...it all come back to this 3 words 'have, give, get'. For instance, if you have love, you give the love to your husband and you will get love from him. If you have 'curiga' towards your husband, you will treat him badly thus he will act 'mencurigakan'. It also works as 'u give kebahagian to ur hubby, u get kebahagian from ur hubby and u'll have kebahagian for ur life'. Got what I mean?

According to prof, we have positive or negative vibe that we can send to other people. Being married, of course kita tau 'luar dalam isi hati rahsia baik buruk' sang suami ni. If rasa hormat towards the hubby ni hilang, the hubby would sense it. Thus, bila ada org ketiga yang memandang tinggi @ menyanjungi hubby kita, that is where the sparks of affairs can begin. Lelaki kan ada ego... so the prof said, from time to time, feed your hubby's ego by puji-pujian to him (cakap la abg ni ensem ker...etc) and thank him frequently (tq for oving me...etc).

Prof also said there are 3 things that we need to watch out... Couple yang selalu gaduh, memang selalu buat this 3 things...

1) Being judgemental to your hubby - jangan menghukum terus...biar pun dia pernah buat salah, atau kekurangan dari kita (dari segi rupa, harta kecerdikan etc), kena tetap hormat dia sebagai suami.
2) Jangan rationalise tindakan buruk kita. Maksudnya, bila ada benda yang dia x suka kita buat, kita siap bagi alsan2 kenapa kita buat cam tu...
3) err.....tak ingat lak yang ketiga apa....sori....

Another tips, prof kata, sebelum tido, make sure salam suami, minta maaf dan minta dia redha kat kita. Dan kita juga digalakkan memaafkan org lain...buang segala negativity yang melingkari...sentiasa berfikiran positif. Sebab negativity ni melemahkan diri. Ketika sujud terakhir dalam solat, kita doalah semoga Allah berkati rumahtangga kita. Masa tengok cermin, kita doalah semoga suami kita akan sentiasa nampak kita cantik dimata dia. Prof kata, ketika di umah, penampilan mesti lebih cantik dan baik dari ketika kita keluar rumah pi kerja. Pakai la perfume kat umah, untuk suami kita...pahala banyak dari pakai perfume masa pi kerja (silap2 dapat dosa lak).

Anyway, I think the main message is, nak jadi isteri solehah, start dengan diri kita dulu. Lelaki soleh, untuk perempuan solehah kan? Our hubby, kita kena hormat dia walaupun dia serba kekurangan. Hargai dia, walau dia pernah melukai kita. Jadilah pemaaf dan beri peluang untuk dia berubah.

Tapi kalo dah jenis yang x ingat dosa pahala dan tanggungjawab tu.... doalah pada Allah semoga Allah tolong berikan hidayah... Amin

3 comments:

  1. seronoknya dapat baca benda2 ilmiah macam ni...kadang2 terlupa juga hukum memarahi suami ni bila dah marah sangat....

    maklum perempuan ni mudah sangat sensitif nya...

    thanks kak 'gigi cantik' coz share knowledge :)

    ReplyDelete
  2. Hehehe...kak 'gigi manis' la iza... :)gigi dah x cantik sebab suka makan benda2 manis...

    ReplyDelete
  3. hahaha...kelakar la akak ni.

    ReplyDelete