Nuffnang Ads

Monday, October 27, 2014

To Tell or Not To Tell

I rasa, salah satu perkara yang kadang2 berlegar di pemikiran i, ialah sama ada nak come clean with those around us that we are embarking on another IVF journey. Have u ever contemplate the same? Sama ada nak bagitau kat org lain tak yg u all tengah dalam treatment?

Ada pro and cons.... Pronya, those yg diberitahu boleh lebih memahami apa yg kita lalui. Maklum lah...bila buat IVF ni banyak nak kena lalui dari segi mental dan fizikal. Kadang tu rasa penat, sampai nak marah2... So bila orang keliling tahu yg kita tengah treatment, mungkin mereka akan lebih memahami. Tu belum kira tang nak kena ambik cuti. Kalau tetiba hilang 3 minggu, sapa yg x tertanya-tanya mana pi kita ni? Sakit apa sampai 3 minggu cuti? Nak tak nak, kena la bagitau boss juga kan... supaya boss dan kawan2 opis memahami, dan sanggup bantu cover keje kita dalam tempoh kita cuti tu...

And bila kita bagitau to family member, bleh la mereka doakan keselamatan dan keberkatan treatment tu... ye dak? Especially nya doa ibu2 kita ni kan makbul... mana tau berkat doa mak or MIL, berjaya plak treatment kali ni... Our family members sure akan bagi support to us, dari segi emosi dan keperluan. Mungkin siap tolong kemas umah n masak untuk kita sepanjang waktu kita treatment tu...

Tapi apa cons nye eh?

Yg i terpikir, bila treatment tu result negative, susah rasanya nak berdepan dgn org keliling ni... susah sebab nak kena bagitau mereka yg bertanya bahawa treatment kali ni gagal. And proses menjawab ni bukan la sekali, tentunya berkali-kali bila yg bertanya tu lain2 orang nya... And to me, everytime menceritakan perkara negative itu, tentunya perasaan akan terusik sebab kita seolah diingatkan tentang harapan yang tak tercapai...

Entah la... just my 2 cents... How about you... would u choose to tell, or not to tell?

22 comments:

  1. to tell kot. tapi bukan semua orang lah. mungkin colleague yang bakal menggantikan kita nanti. and of course, bos kita. and if the result is negative, just kumpul semangat and tell them the truth. mereka mesti memahami. plus, they will know that we actually are trying, so that tak delah mulut-mulut yang bertanya 'bila lagi?'

    if you're going through ivf then i ish you GOOD LUCK! and all the best! :D

    ReplyDelete
  2. Betul tu sweet...betul sgt2...

    Ly sampai skrg bgtau org sekeliling pasal luni anak ivf yg Allah izinkan lahir di dunia ni...

    2nd thing pasal gagal treatment. Ly juga pernah alami gagal treatment iui dlu. Cuma bezanye iui cost nye tak semahal ivf. Kan...ly faham sgt perasaan tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan apa ly, selalunya dorang bertanya x stop kat apa result treatment je... mesti nak tau detail... huhuhu...memang bertabah la nak cerita kan...

      Delete
  3. My personal point of view....kalau siblings dan mak ayah mertua maybe wajib diberitahu especially kita perlukan their blessings. Tapi part collegues tu.....hurm, Yani lebih prefer beritahu top management instead of bos kecik (ketua unit) since dah masak dgn sikap dia sejak kerja 6 tahun bawah dia.....hehehhe.....yang penting kita doa jer la, Allah SWT permudahkan segala urusan kita dan lembutkan hati semua orang agar memahami perjalanan TTC kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, i think most of us pon tau sapa yg patut dan x patut diberitahu kan yani :-)

      Delete
  4. Tell.. huhu..
    Kat ofis ni ramai jugak yg buat IUI, IVF yg tak jadi..
    kita tahu.. dan lepas tahu treatment derang tak jadi, kita tak cakap apa la.
    Cuma, untuk kita yg TTC nih, kadang kalau tahu apa yg derang buat tak jadi, semangat kita pulak down.
    Cam aiols sekarang lah.. terus malas nak sambung treatment. Pergi jalan2 lagi best. Haha. APTB !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...x pe reen, pi jalan2 cari semangat yg hilang :-)

      Delete
  5. Itulah yg saya hadapi terutama berterus terang dengan mak saya. Terkadang malas nak bagitau dia sbb bila bagi tahu dia akan susah hati. Bila bgth ada byk soalan2 yang terkadang saya sendiri tak boleh nak jawab. Bila bgth dia akan mengharap melebihi drpd pengharapan saya sendiri. Dan bila result negatif, diri sendiri belum recover dah nak kena bgth mak dan dia juga akan sedih. Bila tiba part ni, mmg kalo boleh tak nak bgth dr awal. Biarlah diri sendiri jer tanggung. Bgth jugak pd MIL, dia selalu ok jer.

    Kat ofis, sy mmg bagitahu bos. Sbb bila bos th sng nak gi hospital. Sorang kak yg jaga pentadbiran dan sorang staff di bawah saya. Yg bgth detail hanya kat bos ngan kak pentadbiran jer. Sbb dua org ni pernah melalui TTC. Setakat ni Alhamdullilah semua ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... smg Allah permudahkan... memang betui, kadang tu takut nk bagitau sbb takut dorang berharap and takut result mengecewakan... tapi doa mereka mengatasi segalanya...memang kena bagitau jugak kan :-)

      Delete
  6. ST, dengan immediate family members erin bgtau aje. biar semua tahu dan turut mendoakan sama. dengan family, if result tak ok pon tak kan la dorg nak kecoh2. Anak sendiri kot. takkan mak kita nak canang2 cerita kat org lain. dengan boss terpaksala bgtau sbb nak cuti lama. dengan ofismate terdekat pon terpaksa. niat asal tak nak pon bgtau sesiapa sbb mcm ST kata la. takut result negative. jenuh nak menjawab dan kita akan rasa down. Ofismate yang jauh2 erin x bgtau la. melainkan yang pernah buat ivf juga sbb erin byk nak bertanya dia nnt. Ape2 pon, terpulang pada ST mana yang terbaik. ;) erin doakan yang terbaik utk ivf kali ini. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dilema nk bagitau family member, takut dorang pon kecewa bila negative... huhuhu...tapi so far i memang bagitau pon...nak berkat doa mereka...

      Delete
  7. To tell...Masa ati buat IUI dulu ati bgtau bos@Ketua Unit. Minta dia doakan.Dan dia mmg tak tanya apa2, maybe sebab dia lelaki dan dia tahu itu isu sensetif. Kawan2 kerja tak bgtau kecuali yg boleh dipercayai dan selesa dgnnya shj. Kt Mama wajib bgtau including FIL & MIL. Adik beradik IL biarlah DH yg bgtau jika dia rasa selesa nak bgtau. If ati, I prefer not to tell them. pengalaman IUI yg lalu buat ati rasa tak selesa bila diorang tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul atie, kat opis hanya selected person je yg perlu diberitahu kan...

      Delete
  8. Bab ni pun merunsingkan saya.....family n adik beradik saya bagitau....doa mak ni makbul..mana tahu kan....tapi bab nak bagitau bebudak opis ni susah sikit....kita tak tahu kan apa pandangan diaorg........

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya yg betul2 perlu je kan anna...mmg kena tgk org gak...

      Delete
  9. If us, kak nina, we havent tell a soul other than our ttc friends. Haha. Plus sekarang baru preliminary stage. Nanti bila dah betul2 nak buat baru beritahu kot.

    Dilemma i is if my mak IL suh buat tradisional first and MDH terpengaruh. Aduhai. Haha. Kes terlebih pk. Hehe. So i nk MDH bgtau sdr kat parents dia. As for my parents, my mum ok je. My dad maybe akan tanya lebih.

    Lagi satu, i kerja dgn uncle. Tu pun dilema gak nk bgtau tu. Risau kalau words spread without our consent. Rs xyah bgtau, resign je kot nanti? Boleh? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...memang dilema tu anis... ur MIL prefer perubatan tradisional eh? x pe la... why not buat dua2 serentak... at least biar puas hati ur MIL u dah buat ikut saranan dia...

      Delete
  10. yg first ivf dulu noly bgtau dua2 belah family.. belah mentua ok, diorg mmg cool n tak tanya lebih n tak cite kat org lain.. tapi ummi noly sndr yg hebahkan habis semua mak pak sedara tau...huhu. bukan nak salahkan dia, tp mmg dia x boleh simpan rahsia...hehe. Dan bila tak jadi, rasa sedih sgt... so 2nd ivf kami buat senyap2 je tak bgtau ummi dah, cuma whatsapp sikit bgtau abah. abah cool... tapi terkilan juga x dapat doa ibu sndr...tapi kalau cerita, itulah...habis semua tahu. cuma hint skit kt famili mentua je. kat kawan pun yg paling dekat je cerita...yg lain x cerita dah. tp bos memang kena tahu sebab kita nak mc lama...so far wpun segan2, alhamdulillah dapat tukar kl pun atas alasan ivf...bosses akhirnya faham.

    in the end..cite kpd yg wajib tau je..kalau yg wajib pun rasa boleh ganggu perasaan kita...better just keep it to ourselves.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tu yg kadang serba salah tu kan nolly...

      Delete
  11. For us, I think we won't tell. We learnt our lesson from the first one. Bukannya we planning to do another round, tapi if we do, memang won't tell. Cuz there's just too much pressure. Sometimes over concern pun can be irritating at that point of time cuz we are so hormonal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so true TM, memang sometimes these people can be over concern to the point of irritating... semua benda x leh buat and if the treatment tak jadi, kita pulak yg disalahkan....huhuhu...

      Delete