Nuffnang Ads

Tuesday, October 14, 2014

Halia


sapa x kenal halia??? ihsan google


Few days ni, perut i memang rasa x selesa... hormone changing may be? Nak dekat dah dengan kunjungan AF ni. Usually, few hours after my meal, I akan start pening kepala sebab angin...And usually, that would happen around maghrib onwards. May be sbb perut in the process menghadamkan makanan/lunch i? So angin naik kepala... pening la....

And when that happen, memang halia is the best remedy. I crushed halia sikit ngan lesung, and campur dgn air panas and teh uncang. Without sugar. Biar kejap so that air tu resap rasa halia. Then minum... MasyaAllah... nikmat betui bila angin keluar dari atas dan bawah (ahahaha...TMI!). sikit demi sikit, hilang pening kepala i... kalau nak sedap lagi, may be bleh tambah madu sket kot...

 Banyak sebenarnya khasiat halia ni... antaranya, untuk buang angin dalam perut n usus kita, untuk hilangkan morning sickness pun boleh... Halia juga boleh melancarkan perjalanan darah kita, juga sesuai dimakan untuk meningkatkan tahap imunisasi badan menentang batuk dan selsema. A study at University of Minnesota telah membuktikan bahawa pertumbuhan kanser usus menjadi lambat dengan pengamalan halia. Well... u can read detail of kebaikan halia ni kat sini.

So, nxt time u mabuk kenderaan, or pening kepala, why not try halia... mudah je nak sediakan, And dapat kelegaan cepat dari pening kepala tu...

6 comments:

  1. skrg ni kan asal petang je hujan kan? balik umah terus masak air, buat teh o panas letak sikit halia madu, minum............ pergh legaaaaaaaaaaaaaaaaa.. untuk hubs ida letak gula. ida punya xde gula. kelat kelat tahan minum tapi sedapnyaa nikmattt kannn. pastu seperti kata ST, angin keluar atas bawah HAHHAHAHHAHHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Betul la ida... Sgt nikmat minum panas2...

      Delete
  2. Tak leh masuk halia.,hm..apsal la semua benda yg berkhasiat tak leh masuk..huhu..tapi losyen halia takpe.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheheh... Losyen halia ok gak... Kasik ilang lemak... ;-)

      Delete
  3. Kalau masak soup leh letak halia byk2, klu nak minum tak mampu la rasanya. Hihi. Tapi halia mmg bagus buang angin kak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sash... Masuk dlm sup ekor or tulang, perghhh!!! (Esok nk masak sup la... Daging korban ada lagi tu...)

      Delete