Nuffnang Ads

Wednesday, October 29, 2014

Majlis Nikah & Sengatan Lipan

Hahahaha... tajuk memang suka bagi gempak...

Ya..tahun ni, memang tahun kenduri kahwin... ni majlis ke 3 tahun ni, tu x campur majlis kawin sepupu2 i...

Last week, i pi mengantar my BIL untuk majlis nikah dia di Kedah. Gerak hari kamis (amik coti) around 9 pagi. Alhamdulillah, perjalanan lancar... kereta pon x banyak. Kami duk di homestay kawan my hubby.

This time around, we just recycle bekas hantaran masa kahwin adik i yg baru lepas tu. Malam jumaat tu, kami duk la ramai2, membega hantaran...

telekung...first time belajar hias gaya gini...

Sirih junjung, my SIL buat

kasut & handbeg... seb baik muat dulang...eheheh...
Kali ni kejap je membeganya...sebab bahan semua dah ada. Dah siap, semua masuk tido awal, may be sebab penat sangat travel hari tu.

I tido dekat dengan pintu bilik. Sebelah i anak sedara i umur 5 tahun. Dalam pkol sepuluh gitu la kot kitorang dah tido. Tengah sedap2 tido tu, around pkol 1 pagi, tetiba i terjaga sebab i rasa kaki i sakit sangat... masa nak bangun dari keadaan baring tu, mata ni macam ternampak2 benda color hitam merayap menghala keluar pintu... dalam keadaan sakit tu, i terus terdetik dalam hati 'ni macam kena sengat lipan ni'...

Bangun, bukak lampu, terus i tengok kaki i, ada satu mata sengatan...ye la kot ni lipan...and alhamdulillah, bukan 2 mata sengatan (kalo 2 takut ular la pulak). Terus i kejut adik ipar i, suh angkat anak2 dia naik atas katil...sebab takut lipan tu ada dekat2... my SIL kejutkan my hubby, so hubby i pon mencari mana la pegi lipan ni... dekat 45 minit cari, angkat beg baju yg dekat2 i tu, baru jumpa...rupanya nyorok bawah meja... hubby sembur racun serangga...bila lipan tu dah mamai, dia buang la lipan tu kat luar umah.

Kaki i masa tu memang sakit gila... lama x rasa sakit berdenyut-denyut macam tu...sampai ke tulang kaki bisanya...kena sengat kat bahagian belakang kaki, atas tumit. Tulang kat buku lali semua sakit... Memang rasa nak nangis, tapi x de la nangis (ahahah...control macho gitu???)..

Yg my SIL terus surf internet kat HP dia, cari petua redakan sengatan lipan. Ada petua buh asam jawa la,,, buh garam la... tapi kitorang kan kat homestay...mana la ada benda2 tu... At last, jumpa petua pakai tembakau... kitorang belasah rokok my BIL, tambah air sikit and hancur2 tembakau tu... air tembakau tu, my MIL sapu kat kaki i sambil2 baca selawat (by this time almost semua org dlm bilik tu dah bangun). Nampak berkesan la jugak...sebab mata sengatan tu terus hilang lepas sapu air tembakau tu. and air tu pun sejuk... kurang rasa bisa tu... (petua asal, kunyah tembakau and tembakau tu sapu kat kaki...sapa ke orang yg nk kunyah tembakau rokok batang tu... huhuhu).

Lepas letak tembakau tu, i tried to sleep... x tau la mata lelap pkol berapa. By pkol 4.30 pg, i terjaga balik sebab berdenyut sangat kaki ni... so letak lagi air tembakau tu... and lelap balik... bila bangun pagi tu, kaki i dah bengkak. but still boleh jalan. Alhamdulillah...x teruk sangat...and sakitnya pun bearable...cuma once a while je dia sakit berdenyut-denyut...

Alhamdulillah jugak, majlis nikah my BIL berjalan lancar. Sakit2 kaki i pon, i still enjoy the majlis. hehehe...tapi petang tu, i pi jugak ke klinik...sebab rasa mcm lutut i plak sakit...takut bisa nya naik kai. doc bagi ubat buang bisa... and the next day tu, masa nak balik ke rumah semula dah hilang rasa sakit tu walaupun bengkak ada sikit lagi.

Huhuhu...lama dah i x kena sengat lipan...last i kena masa i darjah 5. So ni kali kedua la... harap2 x de la kali ke tiga kan... huhhu...


20 comments:

  1. Alamak, takutnya! I tak pernah kena. Harap-harap takkan kena laa. Nasib baik kejap jek u dah sembuh. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..memang takut ily...seb baik lipan umah n bukan lipan bara. my MIL kata lipan bara lagi teruk sakitnya...

      Delete
  2. Bila baca entry ST, teringat hampir 2-3 minggu lepas masa mandi waktu subuh, lipan panjat betis. Nasib baik kaki basah dengan sabun, licin so dia x dpt naik pantas. Yani goncangkan kaki, lepas tu jerit panggil suami. Nasib baik masa tu ada air panas dalam cerek. Terus suami jirus pada lipan tu sampai mati. Memang Yani terkejut sangat sampai rasa nak demam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee.... dia merayap tu memang geli sangat... i was lucky sbb lipan tu x merayap kat badan i...

      Delete
  3. nampak macam Nina oke je walau kena sengat lipan.. kalau kite kan.. entah la.. dah meraung abis satu rumah kot.. haha.

    now dah oke ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dah ni reen... surut dah bengkak sume... hehehe...

      Delete
  4. Salam dear... mmg macho betul nina. Kl akak mlm tu jgk dah pi Klinik. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...bukan la macho pon sebenarnye... sebab x tau klinik kat mana pon kat area homestay tu... jenuh nak mencarik klinik pepagi buta kat tempat org...so, tahan je la... huhuhu...

      Delete
  5. uish..seramnya..me x pnah kene..so next time bila dok homestay kene hati2 la..tutup semua lubang2 pintu dgn kain supaya benda2 ni xdpt masuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nxt time nak pi mana2 pun, kena kenal pasti klinik terdekat... hhehe...

      Delete
  6. Erkk...xpernah kna gigit lipan .Mesti sakit kan. Kalo tebuan banyak kali kena gak masa kecik2 dulu. tu pun sakit yang amat. 3 ekor menyerang kat kepala masa tengah main sorok2 belakang pokok.esoknya muka bengkak teruk kesan sengatan tebuan tu.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik2 dulu i slalu kena sengat lebah, sebab umah nenek i ada sarangnya... kalo tebuan mesti sengat lagi sakit dari lebah...

      Delete
  7. kuat betul awak nina. Selumber boleh tahan sakit. I tak pernah kena tapi kat kampung bila hari hujan lebat selalu je nampak lipan masuk rumah. Dan i la orang pertama yang akan jerit. Opah I bagi petua sebut 'tulang' tak henti2 supaya dia tak lari/menyorok dan senang nak bunuh dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time i dengar petua ni...tq atie :-)

      Delete
  8. tetiba rasa yang ada kegunaan jugak rokok ni yek. hehehe..nasib baik takde ape yang serius berlaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...my fren kata, nak lawan racun, kena pakai racun gak :-P

      Delete
  9. Euw..geli plus seram.ada org kata kita kena minum dulu sebelum lipan tu minum baru tak bisa..wallahu alam..Alhamdulillah nina tak apa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni baru tau petua tu kak...thanks for sharing... but not for me in the future kot... tamau la kena 3x pulop... huhuhuu

      Delete
  10. ALahai kali kedua.. sy tak pernah kena n harap2 tak kan kena.. sy ni jenis manja, sakit sket nangis je la.. kdg try jugak xnangis, tp nk kena nangis jugak...how? haha..seb baik husben paham..haha.. btw u mmg kuat ST! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leeyana, memang sebulan sakit kaki tu... elok sebulan abis, baik dah...x sakit n x bengkak pon... heheheh...

      Delete