Nuffnang Ads

Friday, March 01, 2013

Share? Tak nak share?

To share or not to share?

I think that is a question that at least will bug TTCian once. Nak share ke tak nak tentang usaha TTC.... sama ada share dgn family member, kawan2, di blog atau ketika di ajukan soalan oleh sesiapa saja yg bertanya.

Some prefer to keep silent about their usaha on ttc. Even to the family member, apatah lagi kawan2. Perhaps they feel this is something that is very personal to them. Furthermore, the result of the treatment is uncertain.

Some others has no problem to share. I myself don't mind sharing about my treatment with my family members. Even dgn my MIL pun i share. To me, i suka nk include them so that they know what me n hubby rasai during the treatment. Lagipun, they can pray for us too. Kan doa ibu mustajab.

I pernah share my 1st IVF experience di blog ni. But now, i'm contemplating whether to share my 2nd IVF journey or not.... hmmmm.... tgk la nanti...

How about u? Share or not share your TTC jouney?

11 comments:

  1. salam sweet tooth,

    share dgn orang tua is a must supaya mereka turut mendoakan kite. cuma Ai bgtau pd mereka xpayah la cerita dgn adek beradek. hehehe

    kt blog ade tulis tapi so far blog tu utk tatapan Ai je dulu. sbb takde progress sangat. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui kan Ai... smg dgn doa mak ayah, berkat usaha kita

      Delete
  2. me biasa ngan my mom x citer byk sgt pasal ttc ni especially yg jumpe gynae..ckp g jumpe doc, doc suh makan ubat je..sbb mcm complicated nak explain my condition to her..tp kalo g berurut tu ade la citer..ngan MIL lak biasa dia tau sndr me wat ape sbb we r stay with her..pun x citer detail gak..n ngan kwn2 lama, yg TTC je la me citer..kwn laen..yg 1 ofis je sbb senang nt nak cuti g check up ke (me only have 1 ofismate)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mmg inform my boss and anak buah i. Coz bila gi jumpa doctor, mmg nak kena bagitau la kan... nanti diorang ingat kita ngulor pulak hehehehe...pegi jumpa doc kejap je... takkn nak amik cuti everytime gi jumpa doc...abis cuti tahunan. So minta izin boss nk kluar jap and then ganti balik masa kerja... Alhmdulillah boss understand n anak buah pun bagi kerjasama.

      Delete
  3. Setakat ni ni saya just share dengan mak n ayah saya jer.....saudara mara, kawan2 ofis saya tak share...sebab saya nak tunggu masa yang sesuai bila dah berjaya nanti.....tapi dalam blog mmg saya share semuanya...huhuhu..sbb maybe dalam blog identiti sebenar saya tak didedahkan....apa2pun doa seorang ibu memang mustajab dan saya masih mengharapkan doa ibu saya yg saya sayangi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la i Anna, may b sbb kat blog i ni bukan sapa2...org x kenal (except a few friends n family member). Tu yg selesa bercerita di blog :-)

      Delete
  4. sweet, same to me..i lebih prefer utk x cerita pd sesiapa except yg very close to me..bukannya apa kdg2 org mcm kurang fhm dn mudah slh fhm..klau mereka(esp frens) thu kita ikhtiar something akn selalu tnya mcmna progress yg hr tu ikhtiar itu dan ini..i xdpt nk fhmkan mereka yg ini semua ujian yg kita pn selalu berdoa utk tidak terus diuji sebegini dn semampunya..if they could understand..sometimes i shared dgn my MIL juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, mmg diorang slalu nk tau progress bila diorg tau kita buat treatment. After my 1st IVF dulu, balik je cuti sumer yg tau i buat treatment tanya caner progress... Nasib la emosi dh stable, senyum je la jawab soklan tu.

      Delete
  5. zana just share dgn kawan ttc yg rapat melalui secret group kat fb/whatsapp.. dekat blog zana x berapa nak prefer nak share.. x sure kenapa, tp zana memang belum ready nak share psl rwtn ttc kat blog..

    ReplyDelete
  6. hi sweety... hurmmmmm... for me, we're not sharing the details of what we've going through to my family or his family or even to frens.. sebab penat la nak jawab soalan diaorg..."ehhh, camane treatment, okay tak?" or "sapa yang ada problem?" "doc kata apa?" and what not... adoi pening... so lebih baik tak cerita... hehehe.. as for blog the TTC journey i tak share but the feelings, yes... coz sometime you can only express ur feelings through writing... huhuhu... but, please la, you share la ur journey... hehehe... coz at least it will benefit me... hehehe...

    btw dear, wishing you all the best ye... semoga ALLAH permudahkan segala... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Z, tq for the doa :-) betul kata u, bila share diorg semua nk tahu perkembangan.After my last ivf, balik opis je i kena recounted back what i had gone tru to my opis fren. Walaupun only a few je yg tau, but still its not easy coz the result was negative. Semua ada pro n cons kan...

      Delete