Nuffnang Ads

Saturday, March 16, 2013

Doa dan Harapan

Untuk kesekian kalinya, hati ini tidak akan sama sekali merasa tenang sepanjang menunggu keputusan persenyawaan. Memang benar, penantian itu satu penyiksaan. And being in the unknown make you restless. On the other side of the coin, it also teaches you bagaimana sebenarnya rasa/keadaan bergantung harap hanya kepada Yang Maha Esa.

Mahu atau tidak, berhati-hati atau apa yg i gelarkn 'cautiously positive'; harapan menggunung itu tetap ada. I can't help it. Setiap kali berdoa padaNya, setiap kali itulah i berharap ada Ihsan dariNya memperkenankan doa i.

Honestly, this is a very emotional journey. Along the way, memang confirm there will be tears being shed and heart that might be broken. Am trying to be strong, and sometimes i wonder whether i will make it to the end.

Prayers, doa... itu sahaja yg i mampu lakukan bila dah sampai stage ni. Doa semoga ada embrio yang survive sehingga menjadi blastocyst, doa semoga semua blastocyst tu selamat dimasukkn semula ke dalam rahim. Doa semoga kemudian i akan preggy and all the baby(ies) selamat to term. Juga doa supaya diberi kekuatan walau apa pun hasilnya nanti... Doa....Doa...Doa... diiringi airmata dan harapan yg sangat tinggi.

Alhamdulillah... setakat ini laporan dari doktor masih ada 2 embrio yang survive. Walaupun sedikit kecewa, tapi i tahu i harus bersyukur kerana sekurang kurangnya masih ada embrio yang survive. I perlu terus berdoa, semoga kedua dua embrio ini akan terus berkembang baik dan survive.

Ketika menulis entry ini, perasaan i bercampur baur. Antara gembira kerana sekurang kurangnya i ada dua embrio yang masih survive, sedih risau dan kecewa kerana risiko untuk tidak mempunyai embrio untuk transfer ke dalam rahim semula sgt tinggi berikutan hanya dua embrio shj yg ada and anything can happend in 3 days, rasa betapa tingginya harapan i untuk embrio tu berkembang baik, rasa tidak tenang dengan segala kemungkinan yang boleh berlaku... semuanya berkecamuk and cloudy my mind. I shed my tears just now for whatever reason it was (really, i x tau kenapa i nangis...semua bercampur). Alhamdulillah.... hati ini menjadi tenang semula selepas menangis dan berdoa padaNya supaya diberi kekuatan untuk apa saja yg bakal terjadi.

I'm ok now, dear friends... really i am. Sekadar menulis untuk meluahkn perasaan dan sort out my feelings supaya hati ini akan lebih tenang setelah i get everything out of my chest.

Thank you for your support all this while. I become more stronger knowing that u are always here, reading my thoughts, giving me encouragement to go through this journey. Thank you :-) Pls pray for me...

37 comments:

  1. Ya allah, permudahkanlah apa jua bagi sahabatku ini....semoga impiannya utk bergelar ibu menjadi kenyataan.

    ReplyDelete
  2. Dear kakak, doa i sentiasa ada untuk you. Walaupon kita hanya kenal kat sini, tp i dapat rasa yang sama jugak. Take it easy okay, InsyaaAllah semuanya selamat dengan sempurna. Allah Maha Mendengar. Take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sash, felt like i've known u forever :-) Lets blame it on hormone that made me so emo... Amin la doa Sash...

      Delete
  3. dear sweet tooth...

    InsyaAllah....semuanya akan berjalan lancar..;)..

    ReplyDelete
  4. Insyaallah.. saya doakan semoga kalini akn beri berita gembira.. Tenang2 kan diri yer... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...terima kasih carmello... I nih cememeh orgnya....sikit2 nangis...tp that way i x bottle up my feeling... Ngeeee....:-D

      Delete
  5. Yani sentiasa doakan Allah permudahkan perjalanan hidup SweetTooth...amin amin amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih yani....amin.... :-)

      Delete
  6. Ya Allah ya Tuhanku, perkenankanlah doa shbtku sweet tooth. Smg impiannya akn tercapai. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...Tq Ai... Really appreciate it :-)

      Delete
  7. Ya Allah.. sangat faham, perasaan itu.. Tabahkan hati kuat kan semangat.. Serahkan 100% kepercayaan pada-Nya.. hanya Dia yang maha berkuasa di atas segala keaajaiban.. doa saya semoga dipermudahkan.. dan 2 embrio tu mampu bertahan dan kuat hingga ke akhirnya.. aamiin ya rabbal aalaamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin, betul ina, i mengharapkn Izin, Rahmat dan RahimNya smg cycle kali ini berjaya...

      Delete
  8. dear ST,
    semoga semua dipermudahkan :)
    insyaAllah..sy sentiasa doakan ST

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih JD :-) how is ur baby girl doing?

      Delete
  9. InsyaAllah semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sizuka... Dengan izin Allah.... Amin....

      Delete
  10. I feel you. Bila membaca entry ini terasa macam diri sendiri melaluinya. Saya doakan semoga dipermudahkan perjalan you InsyaAllah. Stay positive for your would be babies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ N :-) so happy u drop by my blog :-)

      Delete
  11. Askum...
    In Shaa Allah jika sudah tertulis dan diizinkan olehNya, pasti ada rezeki..yang penting kita dah usaha, jgn stress ye..saya doakan agar dipermudahkan olehNya.. SMILE dear :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs sweet, Insha Allah akan cuba tenang2kn diri :-) thanks ya for the doa.

      Delete
  12. always pray 4 u fren :)

    ReplyDelete
  13. nina sahabatku!moga doamu dimakbulkan, aku doakan semoga yang terbaik utk both of u.be strong!

    amiin..amiin..amiin ya Allah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izah.... Timo kacih bebanyak for the doa... Amin....

      Delete
  14. dearie..
    semoga Allah perkenankan doa.insyaAllah ada rezeki for u this time

    ReplyDelete
  15. semoga berjaya..sy pun sedang berusaha...aminn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq zuraidah....good luck to u 2 :-)

      Delete
  16. Sweet, really so touched by your words and sincerity..and i can understand ur feelings as well..semoga u and me (both of us)akan sts diberi kekuatan olehNya, ketabahan menempuhi setiap ujian yang hanya Dia lebih Mengetahui segala apa yang terbaik buat kita di dunia..moga ikhtiar u kali ni akan berjaya ye sweet..believe in Allah..apapun kita berserah padaNya..moga2 diringankan ujian memiliki zuriat ini dan dipermudahkan segalanya buat kita..ameen..tk cre k sweet :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq umie, really appreciate ur doa. :-)

      Delete
  17. Semoga Allah beri kekuatan hati, semoga Allah perkenankan doa sahabatku.

    ReplyDelete
  18. Anonymous1:03 pm

    Na, aku doakan moga ko dikurniakan cahaya mata yg dinntikan selama ini... tabah ye 'kekurah'.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, sapa ni...Gee, ko ke? 3 org je yg slalu panggil aku dgn nama istimewa tu :-). Izah slalu pakai pakai ID blog dia. Dilah, mcm x possible plak sbb lama gila lost contact. Eh, ngan Gee pun mcm lost contact gak... Huhuhuhu... Anyway, terima kasih ya doakan :-)

      Delete