Nuffnang Ads

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru

16 Mei ialah sambutan hari guru di Malaysia (kenapa skolah x cuti eh??). I would like to wish all teachers 'Happy Teachers Day'. Hanya Allah yang dapat membalas jasa guru2 dalam mendidik anak bangsa. Besar jasa guru kan...  Banyak pengorbanan guru2 ni, terutama cikgu2 sekarang... I think the job to educate a human is more challenging nowadays as compared to years before. Mana nak handle tugas mengajar, mana nak handle students, mana nak handle aktiviti sekolah, mana nak handle mak bapak students.... susah.... as such, i salute u cikgu :-)

Banyak2 cikgu, sapa cikgu yang paling anda ingat? Saya ingat pada cikgu math saya di tingkatan 2. Saya x berapa pandai math... so naturally, it was not my fav subject. Masa tingkatan 2, saya aktif bersukan. Di sebabkan kepenatan, saya selalu x buat homework. Cikgu math ni garang gila... semua student takut dengan dia. Termasuklah saya. Selalunya, kalau saya x sempat buat homework, saya akan tiru jawapan kawan saya yang pandai math. Heheheheh.... (ya... i was that lazy n bad example). Cuma pada satu hari tu, x sempat saya nk meniru... ramai jugak kawan2 sekelas yang x siapkan kerja rumah. Hasilnya, kami didenda 'jalan itik' satu blok sekolah (dari hujung ke hujung dan pusing balik -kelas kami di hujung blok sekolah).

Waaaa!!!!! Malunya saya waktu tu... dah la saya salah seorang pengawas sekolah, dan kami pelajar kelas pertama bagi tingkatan 2. Kena pulak jalan itik melalui kelas2 yang hujung... malu gila weh! Hehhehe...tapi padan la dengan muka saya kan? Malam tu, kami semua sakit kaki. Heheheh...

Banyak lagi kenangan zaman persekolahan dulu. Mmg saya sgt berterima kasih pada cikgu2 saya. Mereka adalah antara penyebab yang membolehkan saya menjadi saya seperti hari ini.

Terima kasih cikgu!

5 comments:

  1. sy dulu pun takut kat cikgu math jugak.. hihi.. tp cikgu tu jugak la sy dpt A dlm PMR n A1 dlm SPM..

    ReplyDelete
  2. Hehehhe... Sebab takut tu la yg dpt A. X berani nk buat nakal dalam kelas :-)

    ReplyDelete
  3. tu la..i pernah jadi cikgu last year..cikgu sandaran...azab..penat gila..kerja tak susah mana, tapi terlalu banyak prosedur dan kerja perkeranian remeh temeh..

    kalau tanya mana2 cikgu zaman sekarang, mereka tak penat mengajar sangat, tapi penat buat kerja2 lain yang tak bersangkut paut dengan pembelajaran & pengajaran.. padahal P&P dan pendidikan sahsiah tu la yang penting nak melahirkan generasi cemerlang..

    sekarang ni jadi cikgu memang payah..harap2 kalau kita ada anak nanti, kita mesti ajar anak2 kita hormat guru..InsyaAllah

    ReplyDelete
  4. B&C, i pun pernah jadik cikgu kejap. Masa tu baru abis uni. Sementara tunggu keje, jadik cikgu ganti. OMG, masa tu la i appreciate sangat keje cikgu ni. I ngajar seni lukis budak darjah 2. Kelas selalu period ujung2 waktu nak balik. After abis kelas and balik rumah, i memang akan tido sebab penat sgt melayan kerenah budak2 ni. Even at one time, cikgu kelas sebelah ngintai kelas i and cakap, 'ingatkan x de cikgu' sebab kelas i bising sgt. Mana x bising... I pi depan, budak2 kat belakang buat hal...i pi belakang, budak2 kat depan buat hal... Penat...tapi mmg pengalaman yg berharga :-)

    ReplyDelete
  5. takut kat cikgu akaun..garang giler kot..pernah kena ketuk ketampi 60 kali sampai gegar2 kepala lutut for 1 weeks..bayangkan masa tu ujian bulanan..dapat markah 40..cikgu suruh tolak daripada seratus.tinggalla 60.pengsannn..huh..semua org kene even yg markah 80 ke atas pun.giloss..pastu exam dapat A.adehhh

    ReplyDelete