Nuffnang Ads

Wednesday, July 17, 2013

1st update for Ramadhan

Aish... kena minta ampun to all readers. Nampak gayanya blog i ni, selang seminggu je updatenya. I am so sorry... busy kat opis. balik rumah sibuk kejar time nak memasak untuk berbuka. malamnya pun tak sempat. Tidur pun dah awal. Jadi maaf la sebab x sempat nak update.

Setakat 8 hari berpuasa, alhamdulillah... masih penuh, masih sihat walaupun sgt busy di opis. Sekali je i balik lambat sebab ada meeting yang drag. Sangat bersyukur sebab management memberi perkenan untuk pulang pada pukul 4 petang (dgn syarat masuk 8 pagi. lewat masuk, lewat la balik). Bz cemana pun, i cuba balik seawal mungkin. Alhamdulillah, setakat ni, memang memasak untuk berbuka. Lauk simple je...lauk biasa yang makan hari2. Tak de masak istimewa pun. Dah gitu selera nya laki n bini... heheheh... Cuma yg luar biasanya, ada addition kuih muih yg hubby rajin beli bila dia off day.

Setakat 8 hari berpuasa, masih banyak ruang untuk i memperbaiki diri dan memperbanyakkan ibadah kepadaNya. Semoga ibadah tahun ini, lebih meriah dari tahun lepas.... Buat anda semua juga...Amin....

A few tips yg i nak share dari ustaz Shed Norhisham Tuan Padang (dengar ceramah beliau masa 1st day puasa):
  • Yang membezakan puasa umat terdahulu dgn umat Muhammad adalah dengan bersahur. Sahur tu bukan pukul 12.30 malam atau satu pagi. Sahur tu adalah di waktu 1/3 yang terakhir malam (menghampiri waktu subuh). Ambil kesempatan buat solat sunat sebelum bersahur. Sunnah melewat-lewatkan bersahur. Sabda nabi bermaksud : Bersahurlah, kerana pada sahur itu ada barakah.
  • Urusan puasa berkait rapat dengan hati. Sesungguhnya setiap amal itu, bergantung pada niatnya. Niatkan puasa kerana Allah supaya tidak lari niat untuk beribadah. Berhati-hati dengan kata2 'nak puasa, nanti boleh kurus/turun berat'. Takut niat dah lari, bukan puasa kerana Allah suruh, tetapi sebab nak turun berat.
  • Matlamat puasa adalah untuk melahirkan Taqwa. Puasa adalah ibadah yang tidak perlu 'buat'. Maksudnya, kalau solat, zakat dan haji, itu adalah ibadah yang pro-aktif di mana kita kena 'buat'. Kena lakukan dan nampak secara physical, kita sedang solat/zakat/buat haji. Tapi Puasa, hanya antara kita dan Allah. Kalau puasa 'yang yuk, tengahari buka periuk pun, hanya diri sendiri dan Allah sahaja yg tahu.
  • Puasa juga ibadah yang berbentuk preventive. Tak boleh makan, tak boleh minum, tak boleh bersetubuh di siang hari etc. Puasa ajar kita supaya 'tekan brek'. Nak ngumpat orang je, ingat...eh, aku puasa hari ni. x nak la ngumpat, kurang pahala puasa. Nak marah orang je...sabar, aku puasa hari ni. Jadi puasa itu melatih kita supaya tak buat perkara yang dilarang dan berdosa.
  • Dinisbahkan Ramadhan sebagai training ground, untuk melatih diri kita dan supaya kita apply apa yang kita dah buat di bulan mulia ini pada bulan2 lain juga.
  • Doa sejurus sebelum berbuka puasa itu mustajab.
  • Untuk banyakkan amalan, kita mesti berfikir yang kalau bukan bulan Ramadhan kali ini, bila pula kita nak dapat pahala sebanyak yang di offer bulan Ramadhan ni. Belum tentu kita jumpa Ramadhan tahun depan. Bila lagi kalau bukan ramadhan kali ini?
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita bersama. Selamat meneruskan ibadah puasa :-)

18 comments:

  1. Sweet Tooth..terkesan dengan ayat ni "Urusan puasa berkait rapat dengan hati. Sesungguhnya setiap amal itu, bergantung pada niatnya. Niatkan puasa kerana Allah supaya tidak lari niat untuk beribadah. Berhati-hati dengan kata2 'nak puasa, nanti boleh kurus/turun berat'. Takut niat dah lari, bukan puasa kerana Allah suruh, tetapi sebab nak turun berat."....thanks sebab ingatkan balik Yani apa main purpose Yani berpuasa kali ni. Asyik la fikir nak turunkan KGs sebab antara kami saling bersaing siapa turun KGs terbanyak sepanjang Ramadhan ni. Astagfirullahalazim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani, i pun sama je... betul la, niat kena betul kan. Kalau tak, sia2 kita puasa kan...

      Delete
  2. Perkongsian yang bagus,sweettooth.. insyaallah..semoga puasa kita tahun ni lagi baik dri tahun2 lepas kan... =)

    ReplyDelete
  3. sw, terima kasih atas perkongsian. harap kita boleh 'upgrade' taqwa kita dan istiqamah dengan apa yang kita dah 'training' masa bulan ramadhan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, semoga kita 'grad' dengan jayanya :-)

      Delete
  4. nice sharing, kak. sharing yang layback relaxing gitu.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ dik, pose2 ni...santai je la... heheheh

      Delete
  5. salam pn...
    tq for the sweet info...
    bab2 niat tu terigt sehari sebelum puasa memang da terdengar d tv...
    niat berpuasa kerana Allah SWT...bkn kerana nak kuruskan badan....
    sia2 berlapar sebulan, yg dpt bdn kurus tp pahala xdpt...
    smoga puasa & ibadah kita di Ramadan ini diterima olehNya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumria, no prob. sharing is caring :-)

      Delete
  6. nina..bestnya dpt balik awal jam 4 tu..'nway tq ye 4 sharing with us..sgt bagus sekali perkongsiannya..insyaAllah, jom kita cuba hayati & diamalkan.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best mmg best, nak pastikn sampai opis before 8 tu yg x best...jammed nya...fuh!!! dugaan bulan ramadhan betul...

      Delete
  7. thanks for sharing kak nina..kadang2 ada jugak terniat nak lose weight tu..aiyoo kena betulkan niat ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...sama2 la kita dik... :-)

      Delete
  8. salam Nina,

    maceh sudi kongsi.
    Ramadhan ni selalunya mmg magic. kalau hari2 biasa Ai liat sikit nak masak tapi so far dah 8hari puasa hari2 Ai msk kecuali masa weekend lepas sbb blk kg. kalau difikirkan puasa kan kite letih tp masih mampu memasak. rasanya sebab niat tu kerana Allah, kan? tu yang Allah hadirkan tenaga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg magis Ramadhan ni...mungkin sbb bisikan2 syaitonirrajim tu dah x de... heheheh

      Delete
  9. Hi kak.. Welcome back! Perkongsian yang bagus. Moga puasa kita mendapat barakah hendaknya. Moga dapat puasa penuh jugak :)) insyaaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dik... huhuhu...siap welkam ni nampak nor lama x update. heheheh...Amin, smg dapat posa penuh tahun ni...(the only month in the year that i don't mind if AF x datang. kuikuikui)

      Delete