Skip to main content

Kuih Siput & Aroma Review

U all penah buat kuih siput? balik kampung last week, i tolong my mum buat kuih siput... bukan tolong adun pun... tolong gentel siput je... renyah keje ni... tapi memang pengalaman yg menarik...

adunan dan alat yg digunakan utk gentel kuih siput (i baru tau rupanya ada alatnya...)

Siput2 i... heheheh... macam2 rupa ada...
Memula tu, kekok jugak... tapi lama2 ok la... bleh buat sambil tengok TV. tak la boring...

Malam tu, pi makan kat Aroma Ikan Bakar di Jeram. Dekat je dah dgn umah my mum. Around 15 minutes drive. MasyaAllah...punya ramai orang kat sini. Luckily, adik i dah booking table. Kitorang sampai dalam pkol 9 malam gitu. Pilih2 lauk, pun kena beratur panjangggggg sangat... Dalam setengah jam gak la baru settle pilih lauk n masakannya...



beratur panjang...

ikan mcm x berapa fresh... 


The food

halfway done...

ikan jenahak bakar...sedap jugak...manis ikannya

Food sampai around 45 minutes later...setelah sejag setengah air habis. order lagi satu jug. Overall, i rasa food dia biasa2 je... mcm kt kedai lain jugak. Ikan bakar ok, sedap la jugak tapi tak la ada unsur 'wow sangat' di situ. Servicenya... sangat out! Mungkin faktor ramai orang, pinggan mangkuk ada dalam sink basuh tangan, kami minta pinggan tambahan x sampai2 pinggannya. Last2 minta kat kaunter. Tu pun kemain sampai 15 pinggan dia bawak ke meja kami. Kami mintak lima ja... huhuhu...x tau la salah communication ka nak perli ka... Minta bihun goreng tak pedas, terang2 di tulis dalam order tu... tapi bihunnya ada cili... cuma bihun tu jadi gelap - mungkin akhirnya tukang masak sedar ini permintaan bihun tak pedas, jadi taruk la kicap banyak2 kasik pedas tu kurang...

I memang x puas hati dgn servicenya... tapi konsep yg i suka - bungkus sendiri ur leftover untuk dibawa balik. Memang bagus...senang customer, plastik dan getah disediakan... pandai2 la bungkus sendiri... tak buang masa tunggu dan x de possibility salah bagi bungkusan pada customer lain.

I think tempat ni over rated. But i was told that kalau waktu siang, x ramai orang dan servicenya lebih baik. Mungkin kalau ada yang nak mencuba, boleh la pergi waktu siang. Would i come again here? Probably...waktu siang kot... Anyway, now i can tick Aroma from my list of restaurant to try... Aroma...check!

Comments

  1. Wow....dah siap2 praktis buat kuih raya nampaknya ST? Huhuhu...Yani tahun ni tahun free from buat kuih raya, tema tahun ni raya dengan kerepek dan keropok.

    Macam kenal je nama Aroma Ikan Bakar Jeram ni...godek2 whatsapp group adik beradik baru perasan kak Long Yani ada singgah makan waktu lunch hujung minggu lepas masa nak hantar anak buah balik hostel. Dia pun ckp benda yg sama...waktu lunch lebih lancar dan servis tiptop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, tolong mak yani...my mum jual kuih siput :-)

      Delete
  2. Mak sedara akak pun dah start wat biskut raya bulan lepas..org2 yg berniaga kuih raya memang start awal..nanti senang lah kita2 ni nak tunjuk..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee... betui tu kak... heheheh :-)

      Delete
  3. Anonymous3:54 pm

    I memang suka kuih siput ni, beli kat kedai je lah tak pernah try buat :D Tapi kalau beli di kedai kengkadang hit and miss jugak sometimes tak sodap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu N. kalau nasib baik, dapat yg sedap kan :-)

      Delete
  4. pernah pergi sekali ke Jeram tu. Tu je la kot..takde pergi dah. Waktu tu hujan, ada ke pekerja tu hantar lauk tgh hujan. Masuk le air hujan dalam lauk seme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ler... apasal la dia x tutup lauk tu... x dop common sense la pulak...

      Delete
  5. Kecik2 dulu selalu tlg gentel kuih siput tu. Lepas goreng simpan dlm tin Milo. Xde tupawe mawe masa tu :) aroma tu dlm wish list akak. Igt nak pi b4 posa ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi waktu siang kak, baru berbaloi kot...

      Delete
  6. Kuih siput tu masa raya wajib ada jugak. Alaaa sedih nye terkenangkan raya. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sash, balik raya sini tak nanti? ke raa di perantauan?

      Delete
  7. kuih siput? itu bentuk siput ke? hihihihii..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New Chapter

If I could sum up what i learnt from my life as TTCian, that would be P-A-T-I-E-N-C-E. Being a TTCian has shaped me up as a person. It makes me rely to Allah Almighty in everything I do and make me believe that there will be a silver lining even in the darkest cloud.  For indeed, with hardship (will be) ease Indeed, with hardship (will be) ease. So when you have finished (your duties), then stand up (for worship). And to your Lord direct (your) longing. (Al-Insyirah 5-8) TTC World was past behind me... I'm living new world of parenthood to a 6-year-old toddler. Let's begin new chapter at MY WORLD

Bahasa Jiwa Bangsa

U all tau tak dari mana datangnya frasa 'Bahasa Jiwa Bangsa' ni? I petik dari DBP: Bahasa Jiwa Bangsa bukanlah peribahasa tetapi slogan Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahasa Jiwa Bangsa bermaksud bahawa bahasa sebagai milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan. Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa. Bahasa melambangkan bagaimana sesuatu bangsa itu menggunakan bahasa sebagai alat komunikasi, perpaduan untuk saling memahami dan bahasa itu digunakan sebagai bahasa ilmu sesuatu bangsa. Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa.  Frasa ni sebenarnya dicipta oleh Tan Sri Dol Ramli, yg merupakan pengasas rangkaian RTM. Tau tak lagu Bahasa Jiwa Bangsa? Lirik dan lagunya ditulis oleh beliau. BAHASA JIWA BANGSA G unakanlah Bahasa Kebangsaan Kita Marilah Amalkan Ramai-ramai Bahasalah Menyatukan Kita Semua Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa Marilah Mari Rakyat Semua Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa Maju Bang

Komen

Komen....comment. Comment: generally a verbal or written remark often related to an added piece of information, or an observation or statement (Wikitionary). Komentar : huraian, ulasan (yg mengandungi penjelasan, kritik, atau pendapat mengenai sesuatu perkara (Kamus Dewan Bahasa edisi ke-4) I suka tinggalkn komen kat blog orang. Hehehhehe…   Why? May be sebab I rasa if I leave a comment the writer would feel that ‘eh…ada jugak orang yg sudi baca apa yg aku tulis ni’. Coz I would feel that way when someone leave a comment in my blog. Even though you can check how many people hit your blog in the ‘Stat’, the feeling of having comments on your entries is different. I’m sure u akan rasa happy bila someone tinggalkan comment kat ur blog. Eh, x happy ke org tinggalkan komen? Sapa happy angkat tangan (I angkat tangan ni… hehehehe). Perhaps its human nature. Bila kita bercakap dengan orang, and orang beri respond, baru rasa ada interaction antara si ‘pencakap’ (erk! Teruknya B