Nuffnang Ads

Tuesday, December 23, 2014

Ilmu dan perubahan

Perubahan, bukan sesuatu yang mudah.

Terutama kalau perubahan yang melibatkan sesuatu yang sudah lama diamalkan. Benar, mengubah tradisi amat sukar!

Namun, perubahan adalah sesuatu yang tidak mustahil.

Ia bermula dengan ilmu.

Dengan ilmu, khayalan boleh menjadi kenyataan
Dengan ilmu, si biadap boleh menjadi budiman
Dengan ilmu, yang bengkok dapat diluruskan

Namun,
ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah. Tidak memberikan manfaat kepada sesiapa pun di sekelilingnya....
Tak guna belajar tinggi-tinggi, tapi sikap tidak membumi
Tak guna belajar tinggi-tinggi, tapi hanya pentingkan diri
Tak guna belajar tingi-tinggi, tapi tak tahu erti berbakti

Mahu perubahan? Carilah ilmu dan amalkan.

p/s: Inspired from watching Korean Drama 'Secret Door' kat channel 393. Do you have any movie/drama that inspire you? Do share :-)

8 comments:

  1. cerita tu memang bagi inspiration & buat saya selalu bandingkan dengan korea zaman sekarang.

    wah. tapi tak sangka akak boleh kupas dengan cantik sekali :) *thumbs up!*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...anis, same here... dok tgk susahnya nak ubah mentaliti org2 atasan supaya pikir jugak nasib org bawahan kan... i like the crown prince yg x putus asa perjuangkan nasib rakyat kelas bawahan tu...

      Delete
  2. Replies
    1. ahahaha...yg tu pon dah masuk list 'must watch' i... kelakar pulak tgk the first 2 episode tu...

      Delete
  3. an all time movie that inspires me is EAT PRAY LOVE. sebab dari situ kita boleh belajar yang kita kena move on and enjoy life no matter how hard life is. learn new language, do some random act of kindness, try new food..

    and yes, ilmu is everything! kalau ada ilmu, campak kat mana pun boleh hidup insyaaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. so true zura... bila tgk anak2 zaman sekarang, harap2 perubahan yg diperkenalkan kementerian tu akan menjadikan mereka pelajar yg lebih baik, tinggi akal budi dan bukan exam oriented semata...

      Delete
  4. Entry ni sempena perubahan pmr kepada pt3 ke?hihi
    Akak kalau tengok drama korea,pusing2 3 cerita je
    Jewel in the palace,dong yi,jumong..er..semua yang klasik jek.haaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...kebetulan je kak... jewel of the palace tu penah dengar, tapi yg lagi dua tu x perasan la pulak... heheheh... but how i wish cerita2 melayu kita ada yg semenarik cerita2 korea ni kan... tgk tv sambil belajar budaya dan adat...

      Delete