Nuffnang Ads

Thursday, December 11, 2014

I feel Great!

Do u know the feeling that u have done something good? I felt it yesterday.

Semalam ada engagement session dengan company's management, so semua orang wajib datang. During tea-break, i met a friend from HR dept. It's been a while and last i saw her, dia tengah tunggu masa nak bersalin. So after tanya kabar n chit chat a while, she asked me about my ex-staff kat dept i dulu, whether i know yg staff tu nak berenti. She did the exit interview (interview staff yg nak berenti kerja). 

Masa interview tu, dia ada tanya la my ex-staff how was the experience working in the company... The ex-staff tu cakap, dia memang seronok duduk dalam dept tu. And he really appreciate my guidance and he felt that i really help him in changing his way of thinking and approaching his work. But he has to resigned sebab nak balik kerja di tempat asal dia and jaga mak dia (ayah dia baru meninggal last 3 months kot x silap i...).

Terharu i... having someone said that i did something good for them, memang x dijangka. And i feel great bila i dengar cerita ni dari my HR friend tu. Seronok bila u make a difference or somehow u have touched someone's life with your good deed kan...

But to be fair, the ex-staff tu memang staff yg baik pun... mudah kerja dengan dia, and he have so much potential. Apa pun, i doakan semoga Allah berikan yang terbaik untuk dia di tempat kerja baru nanti. And hopefully, I would further improve myself in managing my staff and leave something good for them too...

Do u have similar experience? Do share please... :-)
 

8 comments:

  1. Takes two to tango,orang yang memimpin dan siapa yang dipimpin..tak tau la 'pembantu' akak rasa apa pasal akak.,harap2 positif jugak sebab dia pun mudah dipimpin..yang pasti orang nampak macam akak yang ajar dia,tapi kadang tu kita pun belajar banyak gak dari diorang dari sudut yang bukan kerja lah..tahniah ya nina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui kak, kita pun belajar juga dgn pembantu/staff2 kita ni... coz mostly yg under saya ni pon, dah berusia n dah keje lama...banyak experience dorang g saya bleh tap on...

      Delete
  2. tahniah kak ST!! mesti berbunga-bunga je rasa bila dipuji mcm tu.pujian yg ikhlas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...memang berbunga bunga sbb x sangka :-)

      Delete
  3. Woww..truly inspiring..seronoknya dpt compliments mcm tu kan nina..best klau i pun dpt dgr pandangan mcm tu dr staff2 lain..huhu..nway well done ya nina! thumbs up ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq umie... sekali sekala dengar reaffirmation mcm ni, bleh motivate diri sendiri utk lebih menjadi yang terbaik...

      Delete
  4. hui. memang insiring la kak nina. hopefully i can do the same to others.

    :)

    p/s: kalau i, dulu masa bff & i baru beli kete (dia beli dulu tapi driving experience i lebih sikit) kami selalu duk borak on the so called driving ethics/skills. Kalau naik kete dia pun i yang drive sebab dia malas/takut nak drive. Then we parted ways sebab i kahwin & pindah, dia masuk tempat keje baru. Several years later, masa i naik kete dengan kawan tadi, her driving memang dah improve banyak and she said she remembered what i've taught her yang padahal i rasa kami cam borak-borak kosong je. So i kinda feel u. It's not about bragging (plus, what to brag about?) but those little things that made us happier, right? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... it makes us happier :-)

      Delete