Nuffnang Ads

Wednesday, January 18, 2012

Wasiat

Wasiat? Kenapa tiba2 buat wasiat?

That was the question bila i told my family i want to do it. My mum pun macam risau... Risau i ada terminal illness but x nak bagitau dia. Hehehehe...agak kelakar bunyinya di situ :-)

Alhamdulillah... i'm still healthy. Abis tu? Kenapa nak buat wasiat?

Tanggapan orang yang berwasiat adalah orang yang banyak harta - pada saya adalah tidak benar. Wasiat bukan sekadar tentang harta. Ia juga boleh menjadi pesanan terakhir untuk keluarga yang ditinggalkan....dan juga sebagai peringatan hutang mana yang perlu diselesaikan.

Macam saya..... Bukan banyak pun harta saya. Tujuan saya buat wasiat sebab nak memudahkan urusan pembahagian harta dan penyelesaian hutang saya selepas ketiadaan saya. Memang pada mulanya saya pun x terpikir nak buat wasiat. Tapi bila melihat keadaan staff saya yang baru kematian suami, dan suaminya x meninggalkan sebarang wasiat... saya kesian kat kakak tu. Terpaksa ke sana...ke sini... buat itu.... buat ini... semata-mata nak menguruskan harta dan hutang arwah suaminya. Kalau tak de wasiat, memang memakan masa untuk selesaikan perkara2 berkaitan harta ni.

Luckily my best pren adalah seorang yang arif tentang ini. Kepada dialah saya merujuk... dan dengan dialah saya buat wasiat saya. Insya-Allah...sekiranya saya dah tak de nanti, mudahlah waris saya menguruskan harta dan hutang piutang saya....

Bukankah orang yang bijak adalah orang yang sentiasa mengingati mati?? (huhuuhuhuh...nak gak masuk bakul tu....)

You can read more about wasiat at Adah's web.

5 comments:

  1. interesting... dok fikir gak pasal ni for quite sometimes... anything nanti nk contact ur friend la nanti :)

    ReplyDelete
  2. Bleh contact trough link kat my post tu mira... Sebagai persediaan... Lepas beban harta dan hutang kita bila dh x de nanti.

    ReplyDelete
  3. btol sweet tooth, i slalu ckp ngn my hubs jgn lupa buat wasiat. kang xpasal i kna duk tepi jalan je. hihi. kalu proses kt company yg bertanggungjawab tu, pas 6thn pn xtentu dpt lg. leceh leceh...

    ReplyDelete
  4. well said ... buat wasiat macam juga buat pelaburan ... cumanya tiada risiko kerugian ... tabung pahala / pencen kubur kita nanti . Insya Allah

    ReplyDelete