Nuffnang Ads

Thursday, July 03, 2014

Bahasa Jiwa Bangsa

Biasa dengar kan? (errr... ni nak panggil apa eh? bukan pepatah kot... kata-kata hikmat? sapa bleh tolong? heheheh... mau kena luku ngan cikgu BM ni...)

Anyway... the point is... is it true? Benarkah bahasa jiwa bangsa?

Kadang tu, bila baca blog or facebook entry or tweet masyarakat kita yang suka guna bahasa kasar, i really feel embarrassed. Dah hilang adab sopan melayu tu. Dah hilang rasa hormat kita sesama bangsa, apatah lagi dengan bangsa lain.

Kadang tu, i heran...kenapa tak boleh diberikan pendapat/ditegur secara berhikmah. Pantang kalau berbeza pendapat, masing2 berlumba nak tunjuk dia yang betul, sehinggalah instead of membahaskan hujah, serangan peribadi dilakukan utuk memuaskan hati.

No wonder Islam semakin dipandang serong ...sebab yang menganutinya tidak langsung menunjukkan akhlak yg sepatutnya...

Ya Allah, kurniakanlah kami akhlak yang mulia, supaya kami tidak menjadi fitnah kepada agama Islam yg indah dan mulia ini.... Amin...

p/s: Kalau bahasa menunjukkan akhlak bangsa, apa agaknya keadaan akhlak org kita sekarang ni ya...

10 comments:

  1. Hmmm..betul tu,lagi2 kalau komen fb pasal politik, memang dah tak berbahasa dah..tak larat tengok..betul kata nina, rata2 orang Islam semuanya,sedangkan yang kita tulis itu kekal, dosanya pun kekal..marilah kita sama2 beringat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, betul tu...saya pun kena berhati hati dalam menulis blog :-)

      Delete
  2. betul tu, kadang-kadang status dah okay, gambar pon okay, yang menkomen tu sampai saya pun takut nak baca dah sebab bila masing-masing nak tegakkan pendapat masing, habis terkeluar semua perkataan yang tak sepatutnya. aduhai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan zura... memang betul la bidalan yg mengatakan pena itu senjata... or in this case keyboard.

      Delete
  3. Sebab tu wujud istilah keyboard warrior zaman millenium ni....berani di depan keyboard je tapi bila berdepan penakut dan pengecut. And most irritating is, keyboard warrior ni budak2 mentah lagi. Puff.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. keyboard warrior perghhhh takutttt idaaa. serius takut nak berdepan di alam mayaaaaa

      Delete
  4. Kak..sy pun dah terkena..org ni kononnya nak menegur tapi guna bahasa kasar. Nampak mcm islamik tapi xde budi bahasa..erghh..

    "Bodoh.. PAKAI TUDUNG tp pakai LEGGING..takde ke.SELUAR LONGGAR skit utk selam??? Tutup AURAT bukan sekadar berTUDUNG lah BAHALOL !!! Suami x TEGUR ke ??"

    akhlak sendiri xterjaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aish...sedih pulak baca ayat yg keluar dari mulut org tu... kalau ditegur baik2 bukan kita tak leh terima kan...mungkin lagi cepat kita rasa nak berubah... x pe la...hopefully kita dapat jadikan itu sebagai sempadan, jgn kita pulak yg buat cam tu...

      Allah nak beri hidayah, tak kenal siapa...mungkin hari ni kita nampak org tu teruk, tapi mungkin hidayah Allah akan ubah org tu jadi lebih baik dari kita...

      Delete
  5. sue slalu je kena sound dgn family ..belah selatan..bukan family sue, family kakak ipar..diorang sbenarnya ckp biasa je (pada diorg) tapi maybe sbb bunyinya kasar kot..mmg style org negeri tu ckp kasar2.. bgi diorg takde menda, cam kita plak sensitif..huhu..mmg tak ngam la :P

    ReplyDelete
  6. ya betul. kdg2 sedih bila terdengar anak2 murid dok gurau sesama sendiri tapi dok sebut b***, l****t , p*****k dan etc

    ReplyDelete