Nuffnang Ads

Sunday, February 24, 2013

Separuh nyawa melayang....

Fuh... when i thought about what happend last night, memang rasa macam separuh nyawa i dah melayang....tak pernah rasa takut sampai nak tido pun macam seram2 je... What happend?

Well... my hubby was on his night shift last night. So macam biasa la i sengsorang kat umah. Can't remember pkol berapa... but may be around 8.45 pm or 9 pm cam tu. Tetiba i dengar sound 'beep' that I always heard when doors/windows of my house was open. Dua kali the 'beep' tu berbunyi. FYI, rumah I memang ada pasang alarm. So everytime pintu or tingkap dibuka akan dengar bunyi beep tu. But masa tu I memang belum switch on alarm lagi...Kalo tak sure dah berbunyi alarm i. I selalu pasang bila I nak tidur or bila dah 10.30/11 malam whichever is earlier.

oh heck! I'm alone in my house. Masa tu tengah tengok TV kat ruang tamu di tingkat bawah. I dah berdebar gila dah... ada orang nak masuk rumah ke??And since I kat bawah, I suspect if anything may be tingkat atas la... so i pi dapur, amik pisau and naik tingkat atas. Bukak lampu semua bilik, check tingkap semua...ok. Semua tertutup. So i lega la... Sambung tengok TV balik. Tak lama lepas tu, my hubby msg i tanya pintu semua dah kunci ke. I told him about the 'beep' sound that I heard. Terus hubby call i tanya pkol berapa i dengar tu. Pastu dia bagitau i, ada rumah around kawasan perumahan tu yg pencuri try nak masuk. So the guard kat taman perumahan i tu call him and ask to be cautious. He asked me to check again all doors and windows.

Lo and behold.... i selak je langsir my sliding door kat sebelah meja makan i (which is kat ruang tamu tu le jugak), i tengok the sliding door dah sejengkal terbukak. Cepat2 i tutup. Bila my hubby call balik, I tanya la ada bukak sliding door ke hari ni (FYI, I jarang bukak pintu n tingkap rumah coz malas nak pakai tudung dlm umah bila pintu n tingkap bukak... kalo bukak pintu tingkap sume, jiran sebelah bleh nampak. heheheh). Dia kata memang x de bukak pun. Terus dia kata pi bukak pintu pagar coz afew neighbours and guard nak masuk tengok.

Bila jiran i datang dia check la umah i. Diorang memang tengah nak mengejar pencuri tu. Tapi if pencuri tu lari, memang dia lompat pagar belakang umah i. masuk area umah jiran i and lari keluar ke pagar yang memagari kawasan perumahan i tu. FYI, our houses here are clustered house. 4 biji umah (semi-d type), bahagian belakangnya share dinding. Ada sikit je area  yg buleh say hai2 bye2 dengan jiran belakang umah. And furthermore, belakang umah the hubby keje polis eh... dia la yg datang check tengok tembok pagar belakang umah i tu.

With the neighbours tunggu kat bawah, I naik balik tingkat atas and i check again all almari, all tingkap and tempat2 possible untuk menyorok just to triple confirm. After semua bilik termasuk bilik bawah and store i dah check, i said my thanks to the neighbour, tutup pintu pagar, kunci pintu umah, terus i pasang alarm.

I can't sleep last night. Memang dok kat ruang tamu tu and at last tertidur sampai pagi. Kenapa tak masuk bilik? Coz i think if ada org masuk umah, lagi senang nak lari if i kat ruang tamu. can choose either 2 sliding doors, or main door or even tingkap2 kat ruang tamu tu. Kalo i kat bilik kat atas, mano nak larik? nak terjun? huhuhuhuhu...

But really....that was an experience yang sungguh menakutkan. Even pagi tadi, i try buka balik sliding door tu, to replicate the double beep sound that I heard last night. The first beep was sounded when pintu tu dibuka sikit. If that pencuri heard that sound mesti dia stop bukak pintu tu. then when i try to push the door again jadi sejengkal, the sound berbunyi lagi. Hohohohoh...sangat horor bila dipikirkan balik. If betul la pencuri tu try buka, I tengah dok tengok TV tu... just 5-6 steps from the sliding door.

What was the lesson learnt? Sila bukak lampu luar rumah ya... my housing area tu, bila bukak lampu luar umah, segala serangga datang. tu yang x bukak tu coz we have lampu jalan yang memang betul2 depan umah. But kat sliding door yg terbuka tu, kitorang letak pondok tempat untuk rehat2. We curtained it with roller blind and tertutup la sikit pandangan from next door neighbour. Bila lampu x bukak, memang agak gelap la area sliding door tu. And also I need to pasang alarm umah tu terus bila hubby tak de umah. I consider pkol 8.45 and pkol 9 tu awal lagi... but after this...no! Pasang terus... Selain dari tu, even if i heard anything at all, i will check 'all doors and windows' (tapikan... can u imagine if i check terus sliding door tu after i heard the sound.... lagik takot kot coz the pencuri could still be there!). But anyway, nak kena letak police/guard's phone at speed dial. I baru realise, i don't have the guard's number (slap on my forehead!).

Anyway...ladies, pls be careful when you are alone in your house. I selama nih feel so safe in my housing area (our house don't even have grill coz ada alarm.) If u are alone, pasang terus alarm tu. Better feel safe than sorry. Take care :-)



20 comments:

  1. huuuuu.. saye yg baca ni pun berdebar2.. sgt menakutkan.. lepas ni kene lebih hati2 ye dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes ina... I learnt my lesson. Until now pun bersyukur sgt sbb Allah selamatkan saya. The last i heard, my neighbour hilang kereta. Pencuri masuk ikut pintu dapur yg x berkunci, ambil kunci kereta n bawa keluar kereta tu. The car was parked outside their house. And dia tinggalkn pass card pagar guard dlm kereta. Another lesson to learn, nk tido kunci kereta n pass card security simpan kat bilik.

      Delete
  2. syukur you tak apa2.

    umah Ai dimasuki pencuri barang2 lusuh masa July tahun lepas. malam sblm tu, kaki Ai kena gigit lipan so dapat MC. pencuri masuk kwsn rumah right after azan zohor berkumandang.

    masa tu Ai terdengar macam benda bising kat tepi rumah. nampak seseorang tgh angkat segala sport rim enJekjek. Ai buka tingkap marah kt org tu tapi dia terus larikan diri dengan kereta proton saga. Ai terus catat nombor plat. heartbeat laju toksah cakaplaaaaa. masa tu tak teringat langsung kaki yang bengkak n sakit tu.

    cuma Ai buat report lambat sikit sbb tunggu enJekjek blk. around 3pm gtu. oleh kerana Ai dapat nombor plat kereta tu. pencuri dapat ditangkap 2hari lepas tu!! yg buat keje 2org di mana salah seorang tu mmg ade rekod jenayah!!!!

    syukur dia tak masuk rumah. lepas kejadian tu, mmg selalu mangga je pagar. dan baru2 ni je baru psg autogate yang ade alarm system tu.

    mmg kena selalu hati2,kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ai... mmg x leh ambil lewa hal ni. sampai skang ni pun kalo ingat balik rasa debor je...Can't imagine kalo dia betul2 masuk umah i. I ni bukan jenis boleh menjerit kalo terkejut... jenis yg tergamam... May be nak kena buat latihan mcm firedrill tu kan? hehehehhe...

      Delete
  3. ohoi...takutnye..me kalo tinggal rumah sorg2 mmg terus kunci rumah n pagar siap2 lepas balik keje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...sampai hari ni masih rasa takut.

      Delete
  4. haiyoh...take care dear...jgn jadi mcm my house k...*hugss

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Datin, I doakan kita semua dilindungi Allah...

      Delete
  5. Ya Allah sweet, seriously menakutkan dengar...Alhamdulillah x terjadi apa2 yg tak diingini...i can imagine it..memang perkara2 mcm ni pun sering menghantui i juga..my husband pun working shifts..bila waktu malam je i mula doa byk2..kita duduk rumah sorang2(double story) just imagine..hanya mampu tawakkal pd Dia, what else can we do..i pun tak tahu la sweet..bila my hubby pergi kerja around 8pm mcm tu terus i akn naik atas duduk dlm bilik tgk TV..grille tingkap di master bedroom tu kami design supaya boleh dibuka for emergency purposes..so i sentiasa standby dgn grille key tu dlm bilik kalau ada apa2 pelik dengar dn berlaku diluar bilik trus i akn nekad jump through that grille n window...Ya Allah berdoa sgt jgnlah terjadi sprt itu..my house area pun ada juga kes pecah rumah ni..wa iya zubillah min zalik..minta2 kita dijauhkan ye sweet,ameen...i pun ada simpan dlm phone book nombor polis area rumah i, polis selangor n rakan cop..tapi kalau waktu emergency nnti x thu la cemasnya mcmmna..ya Allah jauhkanlah tak sanggup nak fikir ke tahap situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umie, I mmg sgt2 bershukur x berlaku perkara yg x diingini. memang nak pasang grill dah lepas nih. Can't rely on the alarm je. Kalau setakat harta hilang boleh ganti...kalo nyawa?? Nauzubillah... semoga kita semua selamat hendaknya...Amin.

      Delete
  6. akaaaakk! thank god u are safe!

    beraninya kak sweet nak gi cek segala. tapi ada hikmah juga u naik tingkat atas masa tu kan? Syukur Allah selamatkan akak :)

    kitorang pernah sekali terlupa kunci grille & sliding door. bila bangun pagi esoknya husband bagitau pintu tak berkunci memang rasa cuak semua ada. lepas tu terus beringat. so, i feel u.

    kita doakan keselamatan sesama kita la ek, akak. akak nak pasangkan grille nanti jangan lupa design untuk fire escape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis, akak memang x leh kalo x tgk...sbb selagi x tau reason, selagi tu x sedap hati. Tu la...memang Allah nak selamatkan akak... rasa shukur sgt nothing bad happend. Amin on your doa and will remember about the fire escape tu :-)thanks dik!

      Delete
  7. ya Allah, rase takutnya.. duk sorang ke, duk bersua ke, mcmana pun kna hati2 kan..org skang macam2 dh taktik diorg.. hati2 tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul su, mmg kena hati2 x kira apa keadaan.

      Delete
  8. fuh..membacanya pun berdebar..Alhamdulillah mujur selamat semuanya ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...sbb masa menulis tu masih berdebar... tapi alhamdulillah... semua selamat :-)

      Delete
  9. Ahkak.. beraninya pegi dapur amik pisau. Hahahahahaha. Kalau i dah lama terkencing depan tu jugak.
    Alhamdulillah sumanya selamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poyo je kan??? ;P siap amik2 pisau...macam la boleh nak berlawan.... hahahaha...tah la dik...refleks kot. Padahal dalam hati tu jantung berdegup macam nak gugur dah...huhuhuhu...

      Delete
  10. alhamdulilah takde apa-apa. aduhai, dah la sesorang eh ... kalau aku tak tau nak buat apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...shukur semua selamat. Tu semua tindakan refleks adah...aku pun tatau caner bleh berani nk naik atas n investigate... huhuhuhu....

      Delete