Nuffnang Ads

Tuesday, February 26, 2013

IVF - Sharing

I just realised that I had never made any conclusion/closure on my IVF treatment last year. For those who had been tru it, you know how emotional the journey was and how sad you were when your result was BFN (I totally broke down when I got the result. Can refer to April/Early May 2012 posting on my IVF experience...malas nak tepek link kat sini... heheheheh).

When the IVF date was confirmed, I started to search/google all info that I can get about it. From how the IVF process were, until the reading of true experience of other ladies out there who brave themselves to bear all the pain. But most of my reading was from blog/experience of ladies from overseas. Not much from Malaysian ladies and if there is any, just a number who had recorded their journey in detail. That was when I decided to keep my IVF journey as detail as possible. At least it can be as a reference for other ladies out there, if they needed it. And at that time, I also was hopeful that my fellow TTC friends would pray for me as well. (Pls do know that your support and doa during that time was really appreciated as it really helped me motivating myself and picking up the pieces when I got the BFN result).

Anyway, what can I share about IVF ni ya??? If it is to summarised in one word i think the most important thing is 'expectation'. Reading all blogs and experiences that had positive result has somewhat throw me into positive vibe and with all the positive progress I got carried away thinking 'finally....'. But as you know the result was otherwise. That was my biggest lesson learnt as I was blown away by the negative result. Pls remind yourself not to get carried away as you have equal chances of positive or negative result. You must be cautious and be prepared for the worst. In the end, we can try and try and try... but Allah is the one who Granted the wish - To be or Not To be. Banyakkan doa and berserah pada Allah. Kita dah usaha, maka berdoalah kemudian tawakkal. Allah knows what is the best for us.

Other than that, I would encourage you to read all the experience of others who had gone thru the process. Understand what is the side effect of IVF and what can be possibly went wrong with IVF cycle. This is also to prepare your expectation and it is a preparation just in case the same happend to you.

Pls do not hesitate to ask your doctor about anything u wanna ask. regardless if it sounds stupid pun. Who knows, the question that we thought stupid would actually save your life. Usually during IVF cycle your doc will give you his/her direct contact number for any emergency. U know la kan...bila dah banyak drugs used to stimulate your ovaries, there is possibility of over stimulation (Ovarian Hyper Stimulation Syndrom) that can put your life in danger. Always be aware of your body's changes (bloating, nausea, susah nak bernafas etc ) coz it may shows OHSS symptom.

How about the cost? Well... it would depend on your reaction to the stimulation. Lagi banyak ubat, lagi naik la costnya... Kat private, mahal la sikit sbb ubat tak subsidised. If you choose to do with government, cost kurang but be prepared to be in waiting list (if any - may be somebody can verify this coz i x pernah buat IVF ngan gomen). However, my personal opinion, if you can afford to go to private, and u doesn't mind the cost, pegi la private. At least you can help your other TTC fellow friend yg nak pi buat treatment at government (esp yg ada cost constraint) so that they would not have to wait long in the list to start treatment. I dunno, this is my humble opinion. Others might disagree. If you want to know how much the cost of my last IVF, pls e-mail me. I'll share the details (baru finalised figure last week.... huhuhuhuh....lama betul amik masa!).

Oh ya... talking about ubat, don't forget to bring cooler bag ya bila u ambil ubat stimulation from your doc/hospital. Ubat2 ni kena dalam keadaan sejuk. Usually, doc/hospital akan bekalkan ice pack untuk keep temperature of cooler bag to rendah. Sampai umah, terus masuk peti ais ya...letak kat tempat sayur tu pun ok. Ice pack yg diberi tu, boleh simpan...just in case nak guna lagi untuk nxt IVF (huhuhuhu...be cautious, remember!).

Masa 2WW tu, rancang la apa u nak buat... nak baca buku ka...nak tgk TV ka...but jgn buat aktiviti yg mencabar fizikal ya... like senam2 berat tu... Take this time to berehat sepuas-puasnya and being pampered by your hubby (this is a must! bila lagi nak manja over2 ya tak?). No stress2 ya... Banyakkan zikir, selawat and tenangkan hati dgn membaca al-Quran.

I think tu je so far... may be others yg dah pernah buat IVF can share your own experience and take away/lesson learnt as well. Pls drop by kat ruangan comment ya....



23 comments:

  1. byk pengorbanan masa buat IVF ni kan....hopefully saya boleh laluinya bila dah sampai masanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah setiap usaha ada pahala. You are a lot stronger than u think u r. I doakan u'll sail smoothly when the time is come :-)

      Delete
  2. Am proud of you, bila baca belog u psl ivf hari tu. I dun think myself can tahan that kot? Hari tu ade bincang dgn doc.A jugak, tapi masih tak decide apa apa. Entah la kalau fikir pasal ni akan rasa sedih sgt, tu belum dapat resultnye lagi bila dah buat iui/ivf ke kan. Tapi tengah dan masih berusaha. Doa dan tawakal tanpa henti. Moga Allah beri petunjuk :) bila akak plan nak sambung next ivf tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waiting my nxt cycle, Insha Allah. Don't be sad dear...akak pun take a long time to finally make that call. I don't realised I had the strength, but Allah takkan uji kalau kita tak mampu kan? Thinking that everything happend for a reason is how i keep my sanity :-) hehehehehhe....

      Delete
  3. semoga kita dipermudahkan urusan kan... ;)

    ReplyDelete
  4. ttcian ni kan... sebenarnya sangat2 tabah... i dont know what i'll do if im in ur shoes...

    take care and all the best for your next plan

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Mira...Mmg betul... sebab tu Allah uji setimpal dengan kemampuan.

      Delete
  5. Anonymous9:40 am

    Assalamualaikum, FYI akak ni dah lama jd silent follower blog TTC ni sbb akak pun TTCians since 11 years 25 days ago. Tp disbbkan tak brp pandai nak blogging so follow jer. Psl IVF ni, akak skrg tgh wat IVF for 2nd trials with my frozen embryo from last ovum extraction. Today is day 5 after the enbryo transfer. Masa first time IVF failure to mmg i'm soooooooooo down eventhough i'm not crying at least not in front of everybody......but akak mmg faham ur feeling.....InsyaAllah we are the choosen one to be given this test.....our job is to Doa Usaha Ikhtiar Tawakkal (DUIT a.k.a DO IT)@@. Akak doakan agar semuaTTCians berjayamendapat anugerah Allah yg amat kita nantikan, insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak...thanks for reading blog saya yg tak seberapa nih... Am not a good writer, but am trying to be :-) Baca komen akak yg dah lama ber TTC ni, menaikkan semangat saya untuk terus berusaha. Thanks ya kak for dropping such comment. InshaAllah, saya tak putus asa. Saya doakan everything goes well with your 2nd IVF ni. Smg FET ni diberkati Allah dengan kurniaan zuriat buat akak dan suami. Amin...

      Delete
    2. It has been a very tough journey utk yang dah lama berTTC ni..sungguh ianya bukan mudah...but we believe one thing is true...Allah pilih kita diuji begini sebab Allah sayang pada kita kan..benarlah lebih lama dan sukar pengalaman itu lebih mematangkan kita..mudah-mudahan dipermudahkan urusan kita memiliki zuriat suatu hari nanti..ameen..doa yang terbaik buat akak dan u juga yer sweet.. :-)

      Delete
  6. Anonymous2:37 pm

    salam.. terasa teringin nak kongsi pengalaman IVF saya di hosp kerajaan. actually sy dah lama follow blog ni since sy nak start IVF last year, cuma tak komen sbb tak pandai..now since banyak yg saya baca pasal IVF yang dibuat di private clinic, so sy nak kongsikan IVf @gov hospital.
    sy tak go through LPPKN sbb sy direfer terus dari HUSM ke Hosp kuala terengganu (HKT). since sy kerja kat kelantan, n kat sini xde option untuk private clinic unless u're willing to travel to kl or kuantan, then the only option available is at HKT. kebetulan parents sy menetap di HKT.. so for me that was a good deal... n sy sebenarnya dah ada anak sorang, concieved naturally 3 bln lepas kawin, but sy kena ceaser for the 1st baby, and ended up ngan adhesion dekat womb.so bl dah try natural xberjaya sy dapatkan khidmat infertility clinic @HUSM. check mmg xjumpa apa masalah, n since usm x ada kemudahan untuk IUI/IVF diorg referred sy ke HKT. my counselling appointment was on mei 2012 and dr suggest suruh try IUI dulu since sy ada cycle tersangat regular (31hari) n xde apayg diorg detected wrong so sy buat IUI @HKT bulan 6. unfortunately IUI failed ad they offered me to repeat the procedure again sblm puasa bln 7 ( bln puasa diorg tak buat untuk muslim) tp sy terpaksa tolak sbb sy outstation ke australia and singapore. IUI mmg tak bayar apa2. lab fees je rasa RM45. tu pun diorg kata tak payah bayar sbb failed.

    so lepas raya sy diberikan YAZ untuk dapatkan tarikh period bagi IVF. sy buat IVF bulan 10/2012. 5 bulan dari tarikh 1st saya ke HKT. alhamdullillah berjaya. so sy nak share cost untuk IVF di HKT. mas sy buat tu HKT mmg bagi free ubat2 untuk stimulate ovum tak kira siapa patient tu. cuma kalau org kelantan kena ambik kat hosp kota bharu (Rasanya) n org terengganu dapat ambik terus di HKT. (since sy org trg so diorg bagi terus kat situ walaypun sy adalah kes rujukan dr kelantan). so langsung xde cost untuk ubat.

    yang perlu bayar, scan: rm300, investigation rm550, oocyte pick up+ICSI rm1600 n untuk transfer embrio n frozenkan remaining embriorm950.
    pastu kena g buat blood test dekat private lab (gribbles) yg costnya less then rm50 (xingat, resit xsimpan)
    so secara keseluruhannya dlm rm3400. Alhamdullilah rezeki kat sini. sebelum sy buat dekat HKT sy ada jugfak google success rate diorg n mmg success rate kat sana is more then 20% (tinggi le compare tu kuantan) so mmg masa tu tawakal je le klu xjadi. sy mmg plan nak g buat dekat Prasant (kl) kalau failed tp Alhamdulillah rezeki masih ada. so klu nak kata waiting list gomen hosp ni lama tak jugak. yang jadi lama sbb rama yg pegi through LPPKN. appt kat LPPKN tu yang lama dan entah apa2 ntah. yang bagunya HKT ni diorg ada piagam pelanggan yang waiting list IVF adalah kurang dari 6 bulan dan kes2 incidence OHSS is less then 5%. staff pun sangat2 bagus dan baik... tempat lain sy tak pasti tp if anybody yg sangsi klu dirujuk ke HKT sy rasa blh abaikan rasa risau anda, sakit ????? to be honest, sy sgt selesa dengan dan staff n doctors sgt baik. oocyte retrieval pun langsung xsakit (sbb sy tido) n post op sgt uneventful

    nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor, terima kasih sudi berkongsi pengalaman dan betulkan statement saya tentang 'tunggu giliran di hosp gomen'. I ada dengar yang HKT ada buat IVF. But masa tu I dah pindah KL (dulu duduk dungun, x tau pun HKT ada perkhidmatan ni). Lagipun masa duk dungun mmg x sungguh2 pun berTTC.
      Actually bila TTC ni memang kena banyak buat research. Most of TTCian sourcenya adalah internet. Hopefully your sharing bermanfaat untuk kawan2 TTC yang lain :-) Thanks again.

      Delete
  7. I pray for you and other commentators di sini..Sayu pula membacanya sebab I'm not ready to go for IUI/IVF walaupun ada intention, takut kekecewaan sebenarnya..All of you are so strong, may God pay your perseverance with little caliphs, soleh and solehah children..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ B&C, u r strong too coz to be in our position and still be happy with our life - that is half if the battle won already. I doakan Allah shallGranted us with children one day.Amin...

      Delete
  8. Anonymous4:51 pm

    Salam...sy akan biat ivf kat Hkt bulan 12...harapla ada rezki...sbb sy n suami disahlan unexplain infertilitu...semua ok...alhamdulillah.period asyik datang tepat masa.....harapla Allah kurniakan rezki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi anonymous...Salam 2 u as well... For a good quality eggs, pls ensure jaga pemakanan at least dalam masa 3 bulan sebelum IVF ni... makan yang sihat2. Ambil multivitamin or vitamin c to boost your health and amik folik asid for baby's development. InshaAllah, banyakkan doa dan bersedekah. Smg ada rezeki untuk u and hubby... Amin...

      Delete
  9. Anonymous9:42 am

    salam,i had my ivf done & alhamdulillah it was a success.i also got OHSS.mmg sakit giler.i tak letak hrpn tinggi sgt sbb takut kecewa & i keep it a secret.tp apa pun doa byk2...ni semua kerja Allah.yg pntg dh usaha.masa wat ivf i took only 1wk leave...mmg tawakkal jela.people say i'm crazy but ' kun fa ya kun'.so,jgn pts asa...usaha lg.kat KL byk fertility centre yg mmg ade lab yg bgs.most important thing klinik tu mst ade good lab with good embryologist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...alhamdulillah... and tahniah :-) menambahkan semangat i utk terus berusaha. Semoga your pregnancy smooth siling ya :-)

      Delete
  10. Anonymous4:02 pm

    thx sweet tooth...i'm at 12wks now.i hope everyone else will get a positive result.anyway...i believe most of us who has this fertility prob was given a very understanding husband.We should be thankful for that.good luck utk semua & teruskan mencuba disamping doa yang byk.

    ReplyDelete
  11. Anonymous8:08 pm

    baru perasan ade yg plan nk buat kt dato' prashant.that's where i had my ivf.high success rate...one of the best place in malaysia

    ReplyDelete
  12. maintain marriage is important for married couples , because out there to get married due to his own satisfaction . http://yep.it/vhzvib

    ReplyDelete