Nuffnang Ads

Monday, April 23, 2012

Day 2 past OPU

And i thought 'taking injection' is the worst part of all. How misguided i was.

Malam before OPU tu macam x berapa leh nak lelap. At 5 am, memang dah tak leh tido dah... Sharp pkol 6, terus bangn and mandi. Around 6.45 am, kami pun bergerak ke hospital.

After registration, dibawa ke wad. Salin pakaian untuk operation and tunggu. Around 8.30 am doctor bius datang. Lepas dia explain serba sedikit, nurse plak datang...alamak... kena amik 2 injection lak...according to nurse injection tu untuk penenang... True enough, a few minutes after the injection i jadik macam mamai... hahhahha.... kemudian nurse sorong i masuk operation theater. Tapi ada masalah la pulak... pintu rosak. daun pintu hanya boleh dibuka sebelah sahaja. Puas digodek-godek dek nurse2 tu, x mau juga dia terbuka. akhir sekali, saya kena bangun and ditolak masuk menggunakan wheelchair.

Sampai dalam OT, everything is ready. I baring atas katil bedah, doc bagi mask and tak lama kemudian i pun zzzzzz...

Can't remember how long was the operation. I suppose it should be kejap jer...coz doctor ada klinik that morning. I memang rasa ngantuk gila... just sleep through the morning. Masa doc datang melawat pun i sedar x sedar. I sedar betul masa tu dah pkol 3 petang. So siap2 la balik umah. Along the feel feel really nausea. Tapi x kluar pun muntah. Perut lapo gila, so i asked hubby dear singgah McD, sbb rasa nak makan bubur ayam (ces...memilih gak tu...). Sampai umah, baru makan sesuap dua, burrrrrr....keluar semua isi perut yang x seberapa tu. Lepas muntah tu, baru la lega sikit. Baru la boleh makan bubur ayam tu dengan begitu berselera skalik...

So, now, I'm recuperating at my MIL house. Hari sabtu malam tu i still feel quite ok. Yesterday, it felt worse. I felt really bloated, sakit kat perut ni rasa macam cramp and organ dalam perut ni di pulas-pulas (errr....can u imagine?). Memang sangat tak selesa. According to doctor, it is normal to feel bloated and cramping. Of all the thing i have gone through so far, the OPU la yang i think the hardest. I even menangis masa pagi ahad tu coz i feel so helpless and in pain (If period pain, I makan 2 biji panadol sure x rasa dah... but this time, makan 2 biji panadol macam x de different... that is how in pain i was).

But luckily, nothing serious happend. And today, i feel better already. Better than yesterday. Still feel a little bit cramp. But its not that bad.

According to Doctor, we got 6 eggs. Of which 2 were immature. A such, embryologist decided to do ICSI for the remaining eggs. As of yesterday morning, only 1 change. I'm waiting my doc msg whether the eggs survived or not. Truth to be told, I'm a little bit upset and worried with the result so far. I'm praying my hardest that all 4 eggs would survive. Dear Allah, please help us...


8 comments:

  1. Ya Allah, kau kurniakan sweet tooth baby ini Ya Allah..permudahkan segala usaha yg beliau telah lalui..ameen..

    good luck yer..;)..

    ReplyDelete
  2. Terkeluar air mata saya...ingatkan OPU ni operate apa..ala-ala cam IVF ye? Semoga segalanya berjalan lancar ya...saya turut mendoakan. Amin...

    ReplyDelete
  3. Tq all for the support & doa... I really appreciate it.

    ReplyDelete
  4. take care, dear. semoga Allah permudahkan usaha ni ...

    ReplyDelete
  5. salam kenal....

    thanks sudi jenguk blog saya...
    mudah2an usaha menjadi kali ni..I'Allah....amin

    ReplyDelete
  6. I pon tumpang nerbes jugak. All the best to u and doa banyak banyak :)

    ReplyDelete
  7. I'm worrying about the bloated and cramp too. Lagi2 yg ada pcos ni kan. Senang kene OHSS. Ohhh.. hai ST... i'm reading tru your ibf posts.. ☺☺

    ReplyDelete