Nuffnang Ads

Tuesday, May 17, 2016

Punching Bag

Marah macammana pun dengan org lain, please la jangan dilempiaskan kemarahan tu ke org lain pulak.

Today, first day I masuk keje minggu ni. I cuti semalam. Masuk opis, biasa la...ada queries from auditor yg nak dijawab and kena follow up on request balance confirmation dari shareholders. Since one of the shareholder x reply lagi, i sent an email requesting them to reply.

She called me. In a tone yg menunjukkan dia tak berpuas hati, and ask...why she need to confirm the balance? According to her, it looks like she is the one yg buat keje auditor. (Financial auditor out there, nak tanya...bukan ke salah satu cara yg paling tepat ialah balance confirmation from 3rd party? Instead of doing vouching dari revenue and receivable balance kan? I ni lama dah x buat audit on financial reporting ni...tapi rasanya kalau ikut ranking, confirmation dr 3rd party lebih baik dari vouching internal document kan?).

I ni memang penyabar orangnya, tapi sabar i ada limit juga tau. Bila sampai tahap 'ko ni apa hal nak marah aku pulak...' i memang malas nk bertekak. Laipun, makin kita layan, makin menjadi jadi marah dia. so i just shut my mouth and let her vent her anger and dissatisfaction. Dah habis dia bcakap tu, i just said, 'OK I'll check with auditor' and i hang up the phone.

I x faham, apa yg susah sgt dia nak reply confirmation tu. ...apa yg susah sgt ko nak reply balance confirmation? If tanak reply pon, fine! tak yah reply. Yg jadik i sakit ati, i pulak dia nk syarahkan as if i ni staff dia. We are of equal rank. I didn't report to her pun. 

Penat tau jadi punching bag.... (this is not the first time... dah a few time jadi mcm ni...).


p/s: My MIL dah keluar hospital hari ni...alhamdulillah... TQ atas doa kawan2 semua... Skang ni sambung recovery kat rumah pula...  

6 comments:

  1. yup kak, sy keje audit firm..slalu mmg kite mntk cnfrmtn balance dr third party, auditor still buat vouching sume tp cnfrmtn mmg wajib mntk..ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... X paham btol apa yg dia x puas ati... Huhuhu

      Delete
  2. ST, isu jadi punching bag ni dah lama Yani rasa sejak 7 tahun lepas. Mula-mula tu memang terimaaaaa je apa bos buat apa, yer la...baru masuk gomen, so memang dalam fasa masih belajar. Tapi lama-lama bila tengok budaya kerja kat sini (banyak politik dari budaya kerja yang betul), lama-lama Yani jadi lebih defensive. Memang muka ni tak pernah dpt APC sebab dah masuk kategori melawan. Hehehehe....sebab dah penat jadi tukang kemas tahi orang lain. Memang bos berbulu je dengan Yani sebab banyak say 'no' than 'yes boss'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... susah bila ego tinggi n x nak dgr pendapat org lain... Dia ja yg betul eh yani...

      Delete
  3. Geram lak kite baca kisah ni...I yg panas hati..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... Kak nina meeting ngan dia smalam n she apologized to me... X pa la... Seb baik dia minta maaf...

      Delete