Nuffnang Ads

Tuesday, August 13, 2013

Satu Hari di hari Raya....

Salam Shawal buat semua readers blog ni :-) Amacam raya u all? Hopefully semua rasa kemeriahan menyambut kemenangan setelah sebulan berpuasa, menyucikan diri dan kini kembali kepada fitrah. Juga kembali kepada fitrah, dengan mengharapkan keampunan Allah, dan keampunan sesama manusia agar diri suci dari dosa.

I punya raya? Alhamdulillah... seronok menyambut raya dengan keluarga mertua. This year memang turn belah hubby. Cuma sedih sikit sebab hubby have to work on night shift since malam raya sampai la ke malam raya ke empat. Tak pe la... berkorban untuk negara! (ye la... kang tak kije, terputus plak bekalan minyak negara... tak balik rayo korang kang... hehehhehe). Soalan cepumas? So far sorang je yg berani tanya face to face. I minta mak cik tu doakan i and after she said 'yo lah...mak cik doakan' it ended there. The rest, ada la 2 ke 3 org yang tanya my MIL instead of me. I'm ok. Tak de rasa tersinggung, x de rasa kecil hati. Rasa itu cuma soalan biasa2 saje sebab dah lama x jumpa sanak saudara.

Enough with my raya story. Yang i nak cerita, kejadian di hari raya ke-3. Or exectly, pagi raya ke 3. My MIL pagi2 selalu minta pendapat i nak masak apa sarapan pagi ni. But usually, i asked her back, mak ada plan nak masak apa2 ke? And that morning, she said, rasa nak buat nasi lemak. So, I pun meng'offer'kan diri nak masak nasi lemak. Memang i dah selalu buat pun nasi lemak. So nothing to worry about.

Masak nasi nya dalam 4 pot. Then i pi la rebus telur and masak sambalnya. Bila dah siap sumer, i pi la check nasiknya semula. OMG!!!! Nasi i jelantah! i.e hanya separuh masak. Bila makan memang rasa ke'berasan'nya! Adusssss!!!!!! I dah stress dah.... tu belum campur ngan rasa malu lagik kat my MIL (walaupun my MIL x kisah pun sebenarnya... dia ok je...i je yg rasa malu...). Sebelum ni pernah je masak nasi lemak kt umah my MIL. OK jer... why la in this critical time bleh jelantah pulok nasi lemak i...

Alahai... apo la i nk bagi sumer org makan sarapan nih... my hubby yg dah ready nk makan suggest i masak lain. Tapi takkan la nak buang nasi yang 4 pot tu? sayang oooo nak buang seperiuk nasi tu.... at last, dalam kelam kelibut dgn rasa tak tentu arah i tu, i masak jugak 2 pot nasi lemak baru just in case nasi jelantah tu x leh buat dibaiki lagi. Then, i google 'petua baiki nasi mentah'. Hahahahaha... (sila gelakkan i!).

At last, i jumpa satu petua and i nak share lah ngan u all... cara nak baiki nasi mentah, ambil semangkuk air dan isikan air panas di dalam mangkuk tersebut. Pastu, buat lubang kat tengah2 periuk yang berisi nasi mentah tu, letakkan mangkuk yang berisi air panas tadi di lubang tersebut. Pastu, tutup periuk and tanak atas api yang kecil. Check once in a while, and bila nasi dah masak, bleh la tutup api tu.

Alhamdulillah...petua tu memang menjadi. nasi lemak yang jelantah tadi, elok jadi nasi lemak yang masak sepenuhnya. Lega i... And alhamdulillah, nasi lemak yang 4 pot campur 2 pot yang i masak tu habis semuanya.

Huhuhuhu...bila dipikir balik, memang kelakor. Siap google segala... Mujur juga skang nih boleh google je segala info yang kita nak. mudah hidup! Cuma bila difikir-fikir dgn lebih mendalam, mungkin Allah nak tunjuk kat i supaya tak over kompiden bila memasak tu. Kalau Allah tak izinkan nasi tu masak, memang tak masak la dia. Astaghfirullah.... Pengajaran untuk i supaya lebih menjaga hati, jgn ada rasa riya' dan over confident yang nasi tu akan masak dan sedap. Juga pengajaran supaya bergantung harap hanya pada Nya... memang i banyak berdoa semoga Allah bantu, supaya x berlaku pembaziran dan agar my family dapat rezeki untuk sarapan nasi lemak pagi tu....

How a small and simple thing that happened in our life actually teach us to be more grateful to Him....Semoga kita semua menjadi hambaNya yang bersyukur...Amin :-)

p/s: i bercuti sampai Rabu ni. kamis baru naik keje... seronoknya cuti lelama! heheheheh....

26 comments:

  1. Seronok raya lepas puasa sebulan..selamat hari raya nina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hariraya kak :-)

      Delete
  2. Heheh.. Kelakar lak baca.. tapi takpelah.. dapat juga petua baru kan.. Saya memang ambil tender menyiang bahan je kat umah mentua.. Tak confident rasa nak masak.. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..mmg lawak pun carl.... Cuak dah i menunggu nasi lemak tu nk tgk berjaya dibaiki ke tak... Huhuhu :-)

      Delete
  3. hhmmm jelesnya kat dia cuti lelama...
    Anyway, betul cakap u bila memasak especially untuk orang lain makan kita jangan over confident. Pengalaman u ni pernah terjadi kat I masa buat kek few years back. Sejak tu asal nak terover confident je cepat2 doa, igt Allah. Insaf insaf

    Jemput datang ke rumah Sabtu ni. Ada jamuan hari raya sket in shaa Allah.

    http://ttcstoryummi.blogspot.com/2013/08/khas-kepada-follower-pembaca-setia-blog.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuu... Tu la atie... Nk kena didik selalu hati ni :-)

      Delete
  4. Maklumat dihujung jari...hehehehe..anyway....selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang dh skang ni... Selamat hari raya anna :-)

      Delete
  5. kalau i kan, i renjis2 sikit dgn air nasi tu then stim balik or on balik rice cooker... it works all the time...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.... 1st time jadik cm ni, tu yg gabra smpai x leh pikir dah. Huhuhu.... Thanks for ur tips datin :-)

      Delete
  6. selamat hari raya nina. alhamdulilah merasa diorang makan nasi lemak di pagi raya. eh seingat aku tak pernah aku masak nasi lemak sendiri complete dgn sambalnya .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya adah...kalo ko masak musti sedap punya :-)

      Delete
  7. Selamat hari raya! Nasib ada internet di hujung jari. Dapat laa fix balik nasik lemak u tuh. Kalau I sure panic giler dah (padahal I never cook nasik lemak pon!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pon dah panic masa tu...saje tunjuk cool. kuikuikui...

      Delete
  8. tak pernah jadi tapi kalau jadi memang menggelabah kot! thanks for thips. lepas ni kalau jadi gini, taulah nak buat cane.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah menggelabah tu zura :-) hehehhe

      Delete
  9. salam Nina,

    selamat hari raya.
    heee kenangan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ai, selamat hari raya...mmg kenangan... x leh lupa terutamanya pengajaran tu... heheheh

      Delete
  10. selamat hari raya kak nina! google memang saviour..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya nana... ya betul... maklumat di hujung jari :-)

      Delete
  11. Syukur..everything went well kn..nway slmt hari raya nina ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhmdulillah... Allah jua yg menyelamatkn keadaan :-) slamat hari raya umie

      Delete
  12. selamat hari raya :)

    hee..sue pun cuti sampai rabu..sgt syiok..balik keje dh lemau..hehhe
    tahun ni kita tension la soklan2 cepumas..sampai takde mmod raya.. x beshkan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni dah masuk opis balik...mmg lemau... mana mood keje i nih... huhuhuu...

      Delete
  13. slmt hari raye...hehe...mcm2la nak jadi kat rmh in laws kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...kat umah sendiri or umah mak, tak le jadik gitu... heheheh...selamat hari raya nina :-)

      Delete