Nuffnang Ads

Thursday, June 16, 2011

A Woman's Touch...

Pernah dengar kata-kata ni? 'Tangan yang menghayun buaian, boleh menggoncangkan dunia'? Begitulah hebatnya kuasa seorang wanita. Last 2 days I watched a korean talk show. Ingatkan boring...rupa-rupanya pengisiannya sangat menarik. The talk show was about maried couples psychology. About how important a communication is, about how couples can drifted apart when nothing was done to spice up their marriage life.

But... that is not my sharing for today. Today is about a woman's touch a.k.a in malay sentuhan seorang wanita. As most of you know, sentuhan ibu pada bayi yang baru lahir dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan bayi, terutama bayi yang dilahirkan pra-matang. Usapan ibu adalah satu komunikasi non-verbal untuk mengucapkan kasih sayang terhadap bayi yang lahir. Anak akan rasa kasih sayang itu, rasa selamat dan rasa tenang. Remember when we small? Bila kita jatuh & ibu kita usap kat tempat yang sakit tu, terus rasa sembuh kan? Dan sekiranya kita sedih dan ibu memeluk kita, terasa tenang dan selamat.

According to the professor who was interviewed in the talk show, human nerves banyak kat tapak tangan, mulut dan lidah. That is why babies learn from touching things (and eat it!). When we get older, the touch becomes a way for our brain to 'feel' our loved ones and to feed our emotion needs. That is why we love to touch and kiss our loved ones.

Sentuhan wanita bukan setakat sentuhan fizikal. Cara kita mendidik anak-anak juga satu bentuk sentuhan yang sangat penting, terutamanya dalam membentuk peribadi anak-anak apabila dewasa. Sebagai contoh, according to the professor, kita selalu bagi statement kat anak-anak lelaki 'budak lelaki mana boleh menangis... malu orang tengok'. As such, boys would tend to surpress their emotion inside. That is why most of guys tak tau caner nak express their feelings. This is only an example. Of couse a lot of factor need to be considered when we say about things that could influenced behaviours. But still, ibu adalah sentuhan pertama. Thus it has a big impact in the child's life.

Bila difikirkan, patutlah anak-anak satu tanggungjawab yang sangat besar. Bayangkan, setiap perbuatan dan setiap tindak tanduk anak-anak kita setelah dewasa adalah hasil olahan ibu bapa.We influence how they behave. We influence how they live their live.

In conclusion, sentuhan ibu sangat besar ertinya dalam setiap aspek fizikal dan mental anak-anak.Sentuhlah mereka selalu dengan memeluk mereka, supaya mereka tahu ibu mereka menyayangi mereka.

Have you hug your kids today?

1 comment:

  1. I hope so...but I haven't one..how la kak sweet tooth???

    ReplyDelete