Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

A Lesson on Life

Often, life turnout not as we expected. I rasa semua orang mesti ada 'life story line' yang digarap sejak kecil. Paling koman pun, mesti ada cita-cita. Nak jadi doktor, nak jadi engineer, nak jadi cikgu etc. Tak kurang nak jadi perdana menteri, nak jadi angkasawan, nak jadi orang kaya pun ada :-) Seiring dengan usia, jalan cerita hidup kita berkembang dan ditambah baik mengikut laluan yg dipilih. What did i imagine my life would be when i was a kid? Masa sekolah rendah, my storyline was dah besar nanti i nak jadi doktor. Why doktor? Honestly, saving lives was not in mind when i choose that ambition. I suka tengok gaya2 doktor dalam TV. Nampak bijak, and proses pembedahan yang ditunjukkan dlm TV nampak sangat adventurous. Huhuhuhu... ini la pemikiran i masa kanak2 dulu. Up until i was in form 3, lakaran kehidupan i, masih lagi mengimpikan untuk menjadi seorang doktor. Pakar Orthopedic kali ni :-P again, i like something yang adventurous. And Orthopedic sounds fun. Don

Rumah Terbuka

Rumah terbuka, not in the sense of buat open house, jemput kawan2 saudara mara datang umah macam masa hari raya tu... Rumah terbuka in the sense of 'adakah rumah kita sentiasa terbuka untuk kedatangan tetamu'. Imagine this... you tengah bersantai-santai di rumah. Hujung minggu. Tiba-tiba muncul tetamu di depan pintu rumah anda. How would u feel? Terkejut? Gembira? Tak suka? For me, i don't mind unannounced guest coming to my house. But, i really like it better if the guest would have call me first. Sebab apa? Supaya i sempat kemas rumah i (huhuu... bukan sepah apa pun, tapi nak ensure my rumah is presentable to the guest. Rumah i bukan 100% of the time presentable... :-P ). And also nak ensure that we have food nak entertain guest :-) Honestly, my fridge tu memang i tak stock up with food banyak2...(sebab nak elak nanti i yg banyak makan... kikiki :-P) And i like entertaining guest. I suka masak something for my guest. And for that, i'd like to be prepared. But

Kuih Siput & Aroma Review

U all penah buat kuih siput? balik kampung last week, i tolong my mum buat kuih siput... bukan tolong adun pun... tolong gentel siput je... renyah keje ni... tapi memang pengalaman yg menarik... adunan dan alat yg digunakan utk gentel kuih siput (i baru tau rupanya ada alatnya...) Siput2 i... heheheh... macam2 rupa ada... Memula tu, kekok jugak... tapi lama2 ok la... bleh buat sambil tengok TV. tak la boring... Malam tu, pi makan kat Aroma Ikan Bakar di Jeram. Dekat je dah dgn umah my mum. Around 15 minutes drive. MasyaAllah...punya ramai orang kat sini. Luckily, adik i dah booking table. Kitorang sampai dalam pkol 9 malam gitu. Pilih2 lauk, pun kena beratur panjangggggg sangat... Dalam setengah jam gak la baru settle pilih lauk n masakannya... beratur panjang... ikan mcm x berapa fresh...  The food halfway done... ikan jenahak bakar...sedap jugak...manis ikannya Food sampai around 45 minutes later...setelah sejag setengah air habis. o