Skip to main content

New Chapter

If I could sum up what i learnt from my life as TTCian, that would be P-A-T-I-E-N-C-E. Being a TTCian has shaped me up as a person. It makes me rely to Allah Almighty in everything I do and make me believe that there will be a silver lining even in the darkest cloud. 

For indeed, with hardship (will be) ease
Indeed, with hardship (will be) ease.
So when you have finished (your duties), then stand up (for worship).
And to your Lord direct (your) longing.
(Al-Insyirah 5-8)

TTC World was past behind me... I'm living new world of parenthood to a 6-year-old toddler. Let's begin new chapter at MY WORLD




Comments

Popular posts from this blog

Knock! Knock! Knock! Assalamualaikum....

Ada org tak? Hari ni tetiba rasa nak blog hopping... nak tinggalkan komen kat some of the blogs yg i usually singgah, tapi something wrong with my blogger profile... x keluar plak... Mungkin sebab lama gila tak update...blogger pun lupa dah kat i... huhuhu... Orite...let's see if I can be istiqamah updating my entries here...  Rindu nak merempan kat blog seniri. Tak sama macam kat insta... Yg pasti, gambar will be uploaded kalo rajin je. hahaha... Till then :-)

Bahasa Jiwa Bangsa

U all tau tak dari mana datangnya frasa 'Bahasa Jiwa Bangsa' ni? I petik dari DBP: Bahasa Jiwa Bangsa bukanlah peribahasa tetapi slogan Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahasa Jiwa Bangsa bermaksud bahawa bahasa sebagai milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan. Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa. Bahasa melambangkan bagaimana sesuatu bangsa itu menggunakan bahasa sebagai alat komunikasi, perpaduan untuk saling memahami dan bahasa itu digunakan sebagai bahasa ilmu sesuatu bangsa. Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa.  Frasa ni sebenarnya dicipta oleh Tan Sri Dol Ramli, yg merupakan pengasas rangkaian RTM. Tau tak lagu Bahasa Jiwa Bangsa? Lirik dan lagunya ditulis oleh beliau. BAHASA JIWA BANGSA G unakanlah Bahasa Kebangsaan Kita Marilah Amalkan Ramai-ramai Bahasalah Menyatukan Kita Semua Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa Marilah Mari Rakyat Semua Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa Maju Bang

Pengalaman Ujian Mammogram

Last week, persatuan penduduk wanita kawasan perumahan i anjurkan program mamogram. Alhamdulillah, berkesempatan join kali ni. Last year, x bleh join sbb dia kata only 40 years and above je yg boleh. This year penganjur kata 35 years above bleh pi. Laju i sign up.  Tapi bila sampai hospital, registration i x diterima sbb belum 40. Akak yg anjurkan program tu suruh tunggu sbb dia nak check dgn wakil hospital yg dia deal with tu. According to them, those yg below 40 breast tissues are still dense. Kiranya mcm x nampak sgt la result mammogram tu. But those yg bawah 40, atas 35 tahun kalau ada faktor risiko, boleh buat ujian ni. Macam i, since I'm above 35 years and never been pregnant, plus my aunty has cancer history, so they allowed me to do the mammogram. bilik mammogram Prosedur mammogram went well. Macam nak x-ray jugak, u kena buka semua pakaian (belah atas ja, so better pakai baju yg 2 piece instead of jubah/dress) n pakai hospital gown. Semua accessory diperbu